Uvode se probne mature i nacionalni ispiti u novoj školskoj godini

Ilustracija

Nova školska 2021./2022. godina donosi značajne promjene za učenike završnih razreda. Uvode se probni ispiti državne mature koje će nova generacija maturanata pisati tijekom nastave, nacionalni ispiti za učenike petih i osmih razreda u osamdeset osnovnih škola i završno uvođenje izmijenjenih kurikuluma u četvrte i osme razrede osnovnih te u završne, četvrte razrede srednjih škola. 

Probni ispiti državne mature održavat će se iz svih predmeta koje učenici mogu prijaviti, a koje svi nastavnici mogu koristiti. Svaki će nastavnik moći samostalno donijeti odluku o tome hoće li određeni probni ispit državne mature primijeniti u cijelosti ili će ga provoditi u više navrata ovisno o opsegu nastavnih sadržaja i ishodima koji su usvojeni u nastavi.

Ovim ispitima želi se maturantima olakšati prilagodbu jer ova generacija maturu piše prema novim ispitnim katalozima koji su već pripremljeni tako da su usklađeni s predmetnim kurikulumima jer na ovu državnu maturu izlaze učenici koji su bili u eksperimentalnome programu ‘Škole za život’, kao i oni koji su se u kurikulumski pristup uključili godinu dana kasnije.

Ispiti se neće ocjenjivati na način da njihov rezultat utječe na zaključnu ucjenu učenika niti se upisuju u imenik.



Učenike koji sada kreću u peti razred u listopadu će dočekati nacionalni ispiti, a učenike koji će u osmi razred nacionalnim ispitima će pristupiti u svibnju. Kako tek počinje primjena nacionalnih ispita u našem školskom sustavu, njima neće pristupiti svi peti i osmi razredi, već učenici tih razreda u ukupno izabranih osamdesetak škola.

Tako će ovogodišnji učenici petih razreda na nacionalnim ispitima provjeravati znanje iz hrvatskog jezika, matematike, prirode i društva koje su morali usvojiti u četvrtom razredu osnovne škole, dok će osmaši nacionalne ispite pisati iz hrvatskog, matematike, biologije, kemije i fizike koji će obuhvaćati cjelokupno gradivo naučeno u osnovnoj školi.

Kad postanu konstanta obrazovnog sustava, nacionalni ispiti bit će najbolje mjerilo znanja učenika, ali i dobar pokazatelj kvalitete određene škole i nastavnika. Naime, po rezultatima će se točno znati kakvo je predznanje učenika koji je krenuo u peti razred, kao i koliko je do kraja osnovne škole napredovao, piše Večernji list.

Nove mjere

Kako je najavljeno iz Ministarstva obrazovanja, učenici se vraćaju u učionice, nastava će se održavati u školama. Prema novim mjerama sada će u izolaciju ići samo pozitivni učenici i oni koji sjede u njihovoj nepsorednoj blizini, ne i cijeli razred.

Dopušteno je i miješanje djece i učenika različitih odgojno-obrazovnih skupina koji su slične dobi, i to pri provođenju dodatne i dopunske nastave, produženog boravka i slično. Ove godine učenici će moći mijenjati učionice i kabinete.

Učenici koji u svojim učionicama ne mogu držati propisani razmak nastavu će i dalje pratiti noseći maske, a ista se mjera odnosi i na nastavnike koji se do sada nisu odlučili cijepiti.

Dakle, maske su na nastavi i u novoj školskoj godini obvezne za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola koji u svojim učionicama ne mogu biti razmaknuti 1,5 metara, kao i za učenike srednjih škola u kojima nije moguće osigurati razmak od dva metra, ako se zadovolje ti preduvjeti, učenici ne trebaju imati maske u školi.

Ponovno će se održavati roditeljski sastanci uživo, kao i informacije za roditelje, dopušteni su i treninzi školskih sportskih klubova u školskim dvoranama u kojima sudjeluju učenici različitih razreda, a sada će biti dozvoljeni i posjeti školama, ali tako da posjetitelji koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima kao što su priredbe moraju imati COVID potvrde koje zaposlenici škola moraju provjeravati.

Učenička praksa kod poslodavaca odvijat će se bez ograničenja po mjerama koje vrijede za djelatnost i instituciju u kojoj učenik obavlja praksu, a bit će ponovno dozvoljena i praksa u strukovnim školama.

 

Komentari