UVODE SE STROŽE MJERE ZA JOŠ ŽUPANIJA Božinović: Ako ne smanjimo okupljanja pred nama je težak period

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministar Davor Božinović komentirao je uvođenje strožih mjera rekavši kako ih očekuje i za druge županije, a neke već imaju u najavi. 

“Već sam potpisao za Zadarsku. Za Dubrovačko-neretvansku proširena je ranija odluka i na područje Pelješca. Tijekom dana dobit ćemo i zahtjev pooštravanja mjera u Primorsko-goranskoj županiji. Ako ne smanjimo broj okupljanja, pred nama bi mogao biti težak period. Svi moramo dati doprinos za turističku sezonu, ali to ne smije pasti na leđa samo onih koji rade u turizmu”, rekao je na konferenciji Stožera.

Dodao je da sve više lokalnih stožera predlaže strože mjere. Trenutne epidemiološke mjere traju do 31. ožujka.

“Ovo su dani, tjedni, u kojima svjedočimo naglim skokovima broja zaraženih, a svima nam je cilj zdravlje i održavanje zdravstvenog sustava dostupnim za sve pacijente”, prenosi N1.



Navodi da se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji situacija u posljednja četiri tjedna pogoršala, i to na širem području.

“Oni su uputili prvo mjere za pet jedinica lokalne samouprave na čelu s gradom Dubrovnikom. Kasnije se proširio broj gradova i općina na cijelu županiju, osim Mljeta, Korčule i Lastova. Ono što ne vidimo, i tu je poanta, mjere su imale učinka. Mislim da se bilježi pad od 27 posto. Brojke su i dalje visoke, ali se vidi da mjere daju rezultate. U tom trenutku nije bilo smisla iste te mjere uvoditi u Istarskoj županiji ili Virovitičko-podravskoj. Sigurno da kolegama u županiji nije bilo lako unositi restrikcije, nije ni nama, ali one su nužne. Pogotovo jer su oni turistička regija, aviodestinacija. Mislim da oni ako ne spuste brojke, države će demotivirati ljude od dolaska u Dubrovnik. Ovo je put”, rekao je Božinović.

‘Totalni lockdown nije opcija’

U mjerama za Uskrs rekao je da totalni lockdown nije opcija. “Apelirat ćemo na svećenike uoči Uskrsa da se ponašaju odgovorno, na snazi su ozbiljne preporuke kao i do sada”.

Najavio je i nove odluke o prelasku granica.

“To je dio paketa koji bi trebao stupiti na snagu od 1. travnja, kroz izdavanje digitalnih potvrdi, predvidjet ćemo da se ulazak u Hrvatsku olakša osobama koje su preboljele COVID unutar šest mjeseci, cijepljene su ili imaju negativan PCR test ili odobren antigenski test”.

Dodao je da se za djecu do 7 godina neće tražiti negativan test.

Komentari