Užas na pomolu! Počeo je rat Irana i Izraela: Lansirane su stotine dronova i projektila

Screenshot: X

“Iran je pokrenuo napad bespilotnim letjelicama sa svog teritorija prema Izraelu”, rekao je u subotu navečer glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari. Iran je lansirao stotinjak dronova i krstarećih projektila na Izrael, a neki od njih već su oboreni iznad Sirije ili Jordana, objavila je izraelska televizija Channel 12.

Po srednjoeuropskom vremenu, iza ponoći, sirene su se oglasile i u izraelskim gradovima, zasad nema dojava o pogođenim ciljevima na području Izraela. Izraelski mediji javljaju kako je desetogodišnji dječak na sjeveru Izraela teško ozlijeđen od posljedice iranskog napada bespilotnim letjelicama.

Izraelska vojska počela je s preventivnim napadima na jug Libanona, raketnim napadima gađaju se Hezbolahove mete, javljaju izraelski mediji, dok društvenim mrežama kolaju snimke. U sjevernim izraelskim kibucima oglašena je zračna uzbuna u očekivanju iranskih projektila i dronova. Izrael je napadnut i s juga Libanona, deseci raketa lansirani su prema Galileji i Golanskoj visoravni. Američki mediji javljaju da je prema Izraelu možda krenulo i do 500 iranskih dronova. Izraelu prijateljske arapske zemlje poput Jordana poručile su da će krenuti u presretanje dronova.

Izraelski Channel 12 TV izvijestio je prije Hagarijeve izjave da je Iran lansirao desetke bespilotnih letjelica na mete u Izraelu i da se očekuje da će njihov let trajati satima. Stručnjak s kojim je televizija razgovarala, umirovljeni general Amos Yadlin, rekao je da su dronovi opremljeni s po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna oboriti ih. Iranska televizija javlja da je iranska elitna Revolucionarna garda pokrenula opsežne napade dronovima i projektilima na ciljeve u Izraelu.



“Nekoliko dronova viđeno je kako lete iz smjera Irana iznad iračke pokrajine Sulajmanijah”, rekla su Reutersu u subotu tri sigurnosna izvora. U međuvremenu je Jordan privremeno zatvorio svoj zračni prostor navodeći regionalni rizik, navodi se u izvješću privatnog televizijskog kanala Roya News koji s epozvao na službe civilnog zrakoplovstva. Jordan, koji graniči s Izraelom, zatvara svoj zračni prostor za sve letove. Zatvaraju letove od 23 sata “u svjetlu eskalirajućih rizika u regiji i nakon procjene rizika”. Irak je isto zatvorio zračni prostor. Vojne napetosti na Bliskom istoku značajno su porasle nakon navodnog izraelskog zračnog napada na kompleks iranskog veleposlanstva u sirijskom glavnom gradu Damasku početkom travnja, u kojem su ubijena dva brigadna generala. Državni vrh u Teheranu zaprijetio je osvetom.

Izraelske oružane snage u punoj pripravnosti

Ministar obrane Yoav Gallant rekao je da je Izrael spreman na mogući iranski napad nakon što je Teheran zaprijetio osvetom za navodni izraelski napad na kompleks njegova veleposlanstva u Damasku. “Posljednjih dana ojačali smo naše obrambene i ofenzivne redove i odlučni smo poduzeti sve potrebne mjere za obranu građana Države Izrael”, rekao je Galant, dodavši da pažljivo prate planirani napad Irana.

Jordanska protuzračna obrana spremna je oboriti svaku iransku letjelicu koji bi narušila njihov zračni prostor. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio se javnosti: “Naše obrambene snage su spremne i mi isto na svaki mogući scenarij, poručio je Netanyahu. “Cijenimo pomoć SAD-a, ali i drugih zemalja. Imamo jedan princip – onaj tko nam naudi, mi uzvratimo”, dodao je.

SAD će pokušati pomoći Izraelu da presretne sve što je moguće – ne samo one dronove i projektile koji prolaze iznad američkih brodova – unatoč tomu što je Iran obavijestio SAD da se ne treba miješati, potvrdio je viši američki dužnosnik za ABC. SAD očekuje da će većina dronova i projektila biti presretnuta – više od 85 posto, ali postoji strah da će izraelski odgovor biti puno jači, osobito ako bude mrtvih. Vjeruje se da su meta tri vojne baze, osobito ona u kojoj Izrael drži zrakoplove F-35.

Biden: ‘SAD će stati uz Izrael’

Američki predsjednik Joe Biden, koji je u petak upozorio Iran da ne napada Izrael nakon što je rekao da se takav scenarij čini neizbježnim, obećao je da će stati uz Izrael protiv Irana, priopćila je Bijela kuća.

Dodao je da su unaprijedili svoje sposobnosti na kopnu, moru i u zraku te u obavještajnoj upravi zajedno s partnerima, predvođenim Sjedinjenim Državama. Prozvao je Iran terorističkom državom i poručio javnosti da se pridržava izdanih uputa. Izraelske oružane snage su u punoj pripravnosti i izdale su upute za javnost zbog straha od iranskog napada.

Benjamin Netanyahu: Odlučni smo postići potpunu pobjedu u ratu

Objavljujući upute na brifingu koji je prenosila televizija, vojni glasnogovornik Daniel Hagari rekao je da su deseci borbenih zrakoplova u zraku u stanju pripravnosti. Školska nastava i druge obrazovne aktivnosti otkazuju se, kao i kampovi i organizirani izleti od nedjelje nadalje, rekao je novinarima Hagari. Nedjelja označava početak dvotjednih školskih praznika za židovski praznik Pashu.

Oglasio se Biden

Predsjednik SAD-a Joe Biden je potvrdio da se sastao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost kako bi razgovarali o napadu Irana na Izrael.

Američki predsjednik skratio je svoj vikend-putovanje u Delaware kako bi se vratio u Washington na sastanak.

“Naša predanost sigurnosti Izraela protiv prijetnji iz Irana i njegovih posrednika je jako čvrsta”, rekao je.

Komentari