UŽAS U VARAŽDINU! Šestero članova iste obitelji otrovalo se ugljičnim monoksidom, za sve je kriv plinski bojler

Niksa Stipanicev / CROPIX

U nedjelju navečer, oko 23 sata, došlo je do trovanja ugljičnim monoksidom u obiteljskoj kući u ulici Dravska poljana u Varaždinu.

U to se vrijeme u kući nalazilo šest članova obitelji koji su vozilima Hitne pomoći prebačeni u Opću bolnicu Varaždin. Zadržani su na liječenju, a trenutačno se nalaze izvan životne opasnosti.

Do trovanja obitelji došlo je radi povrata ugljičnog monoksida u prostoriju, zbog neispravnog dimovodnog objekta i plinskog bojlera. Na mjesto događaja izašli su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Varaždin koji su prilikom postupanja, u kupaonici kuće gdje se nalazi plinski bojler, izmjerili povećanu koncentraciju ugljičnog monoksida.

Zatvorili su dovod plina i provjetrili cijelu kuću, javlja Policijska uprava varaždinska.



Nemilosrdni ubojica
Ugljični monoksid zovu i nemilosrdni ubojica iz sjene zbog toga što je to bezbojni plin, bez mirisa i okusa, koji ne iritira sluznice. To ga čini neuočljivim dok ne postane prekasno. Nastaje kao produkt izgaranja tvari što sadrže ugljik bez dovoljne količine kisika u zraku. Neispravan plinski bojler u kupaonici vrlo brzo može postati ubojit, a slijede ga kamini na drva i automobilski ispušni plinovi. Posebno opasno može biti ako se upali auto u zatvorenoj garaži, a zatim ga se pusti da radi kako bi se motor zagrijao.

Preporučuje se izbjegavanje korištenja kuhinjskih napa, ventilacijskih uređaja te prijenosnih klima uređaja u vrijeme dok rade atmosferska trošila. Ako nije moguće izbjeći kombinirani rad ovih uređaja, potrebno je osigurati dostatnu količinu zraka za izgaranje plina otvaranjem prozora ili vrata koja se nalaze u blizini plinskog trošila. To pogotovo vrijedi u objektima s ugrađenom PVC stolarijom kod koje je smanjem protok zraka.

Simptomi trovanja uključuju glavobolju, vrtoglavicu i grčeve. Moguća je tahikardija ili povišen krvni tlak. Ako se preživi akutna faza otrovanja, simptomi često zaostaju danima nakon događaja, tako da će mnogi preživjeli još neko vrijeme proživljavati mučninu, vrtoglavice, poremećaje govora, vida i sluha, kao i poremećaje koncentracije, piše Dnevno.hr

Komentari