(UŽIVO) PRATITE POSLJEDNJI ISPRAĆAJ LEGENDARNOG TRENERA! Gužva na Mirogoju: ‘Otišao je maestro koji je s vatrenim orkestrom skladao sjajne simfonije’

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

U deset sati u koncertnoj dvorani počinje komemoracija i posljednji ispraćaj Ćire Blaževića koji je umro 8.2. u 88. godini nakon duge i teške bolesti.

Tijek događaja pratite na našem portalu.

12:20 – Građani se opraštaju od Ćire na Mirogoju…



Posljednji je za govornicu u Lisinskom izašao njegov sin, Miro Blažević.

– Mi smo ovdje slavimo njegov život. Tata, meni je privilegija bila biti tvoj sin i uz tvoju karijeru biti uz tebe. Ja sam sretan jer imam ovu veliku obitelj ispred sebe. Moj otac nije imao predrasuda prema nikome, sve je volio. Obožavao je ljude i dijelio je ljude koliko je mogao. Držao je do svojih ideala, svojih principa i nikada se nije dao odvesti na drugi put. Tata, ponosan sam na tebe. Živjet ćeš vječno i svi te volimo.

11.20 – Igor Štimac je prepričao svoj prvi susret s Ćirom:

– Kažu da si zajebat tip, da te se pripazim”, rekao mi je, a ja nisam znao kako da odgovor, a on je odmah nastavio, gotovo mi tepajući: “Bit ćeš ti moj pozitivan lider na terenu, kakvog ja trebam ili te neće biti.” Deset sekundi mu je trebalo da me osvoji, da ga pratim što god rekao. Bio je čovjek koji je u stanju otopiti bilo koju santu leda u sekundi. Falit će sigurno, naravno, ali mislim da bi on najmanje želio da tugujemo. Trebamo slaviti njegov život, njegove uspjehe.

10:50 – Riječ je nakon Srebrića preuzeo Drago Ćosić koji se od Ćire oprostio u ime hrvatskih sportskih novinara:

– Vjerujte mi, nikad nisam imao takav pritisak, takvu nervozu i nikada mi se ruke nisu toliko znojile. Zadnja dva dana, od kada me je obitelj zamolila da se oprostim u ime svih novinara, ne spavam. Nisam znao što više reći, a da se nije već reklo o njemu. To je talent koji se ne može kupiti, koji se ne može stvoriti, to je talent s kojim se rađa. Sjetio sam se prvog intervjua koje sam vodio daleke 1982. kada sam još radio u ‘Zagrebačkoj panorami‘. U prve tri-četiri minute shvatim da me Ćiro skenira i da on vidi da ispred sebe ima nekoga tko prema njemu ima strahopoštovanja. Sva pitanja koja sam postavio su se pretvorila u njegov monolog. Tek kad sam došao u montažu sam shvatio da od tog intervjua nema ništa jer je on smatrao da treba reći nešto što meni nije u planu. Vjerujem da su svi kolege novinari imali slična iskustva. Završio bih s jednom rečenicom, voljeni ne umiru nikad, oni žive u našim sjećanjima – kad biste došli pred Ćiru mogli ste biti najspremniji na svijetu, ali on bi vas uzeo u mašinu i napravio od intervjua ono što je on želio.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

10:35 – Bio je izuzetno nadaren, talentiran u području komunikacije, u području stvaranja atmosfere. Sveokupna njegova osobnost je bila izražena kao interpretatora nogometnog znanja, nogometnog iskustva, a s obzirom na njegovu popularnost u svijetu, on je bio i svojevrsni ambasador Hrvatske.

10:25 – Predsjednik Dinama Mirko Barišić uputio je snažne riječi:

“Otišao je maestro koji je s plavim i vatrenim orkestrom skladao sjajne simfonije”, rekao je predsjednik Dinama koji je nabrojao sve ono što je Blažević napravio u Dinamu te istaknuo kako je ponosan što je bio među ljudima koji su stvarali platformu za povratak Ćire u Dinamu 1992. godine.

image
Foto: Davor Pongracic/ Cropix

10:15 – Uvod u komemoraciju počeo je francuskom pjesmom u izvedbi Nere Stipićević, a HNS-ov glasnogovornik zahvalio je na dolasku okupljenima.

Nakon uvodnog govora prikazan je film u čast “treneru svih trenera”.
“Samo vas Ćiro može poslati u onu stvar i ostati vam simpatičan” rekao je u svom govoru predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

10:00 – Stigao je i cijeli državni vrh. Premijer Plenković, predsjednik Milanović, predsjednik Sabora Jandroković, potpredsjednik vlade Medved, ministrica Brnjac.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

9:45 – Stigli su nogometaši Dinama, trener Ante Čačić. Svoje mjesto u dvorani Lisinski našao je mjesto i Tarik Filipović koji je često znao imitirati Ćiru, a treba reći kako je imao i hit monodramu ‘Ćiro‘ koja je svojevremeno bila izvođena u kazalištu Kerempuh,

9:36 – Dvorana se polako puni. O Ćirinom međunarodnom ugledu svjedoči i činjenica da je stigla i kineska veleposlanica.

Tu se Velimir Zajec, Zlatko Dalić, Stipe Pletikosa, bivši ministar financija Zdravko Marić ali i Ivica Todorić.

Foto: Dnevno.hr
Foto: Dnevno.hr

9:20 – Komemoracija počinje u 10 sati i već je velika gužva oko Lisinskog. Samo su osobe s pozivnicama dobile čast govoriti o Ćiri, biti dio oproštaja…

Foto: Dnevno.hr

9:10 – Sprovod je u 14 sati, ali će Ćirin lijes biti izložen već oko podne. Na sprovodu se, osim brojnih građana i ljudi iz nogometnog svijeta, očekuju i državni vrh, gradonačelnik Zagreba te mnogi političari.

Uz Ćirin lijes će se tijekom sprovoda izmjenjivati počasne straže u kojima će biti bivši suradnici, igrači, prijatelji, kolege treneri…

 

Komentari