Vanđelić jednoglasno potvrđen za ravnatelja Fonda za obnovu: Obnova će teći na jedan transparentan, antikoruptivan način

Damir Vanđelić/Davorin Visnjic/PIXSELL

Nakon sjednice ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kazao je kako su jednoglasno izabrali Vanđelića.

“Vjerujem da će se proces obnove brzo pokrenuti i da će njegov angažman to pokrenuti.”

Vanđelić je potom kazao kako misli “da je ovo odluka koja je u cilju kontinuiteta obnove i nastavka onoga što smo počeli raditi. Procjena ukupnih troškova obnove je 97 milijardi kuna, a za naknadne potrese procjene se tek rade”.

Istaknuo je i kako će obnova teći na jedan transparentan, antikoruptivan način, uz institut javne nabave.



O kandidaturi za gradonačelnika Zagreba kazao je kako smatra da je ovo teži i odgovorniji zadatak, obnova. “Neću biti nikakav kandidat”, ustvrdio je Vanđelić.

Naveo je i kako je proces obnove već počeo, tenderi su već objavljeni. “U zadnjih par dana dobili smo 25 zahtjeva za privremeno stambeno zbrinjavanje. Smatram da se u roku od tri mjeseca mora vidjeti početak obnove. Tek je 500 zahtjeva pristiglo.”

Rekao je i kako Stožer određuje tko je prioritet za privremeni smještaj. Najavio je i da će sve uskoro biti na webu. “Ako ljudi ne podnesu zahtjev, zgrada može biti neuporabljiva i povijesno kulturno dobro, ali ako nisu podnijeli zahtjev ne možemo raditi po njemu.”

Podsjetimo, s Vanđelićem se razgovaralo i o kandidaturi za gradonačelnika Zagreba u ime HDZ-a, no od toga se odustalo. I sam premijer Plenković nekoliko je puta izjavio da treba pitati Damira Vanđelića zašto je odustao.

Vanđelić, koji je ranije izabran za privremenog ravnatelja Fonda, trebao je biti zadužen samo za obnovu Zagreba, ali izmjenama zakona dobio je i tri županije koje su pod ingerencijom Fonda za obnovu.

Komentari