‘VAŠ PORAZ USKORO DOLAZI’ Grmoja vladajućima poručio: Odgovarat ćete za sve što ste napravili od Hrvatske

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

U nastavku 15. sjednice Hrvatskoga sabor zastupnici će raspravljati o neradnoj nedjelji, tj. konačnim izmjenama Zakona o trgovini kojima se to pitanje uređuje.

Trgovine bi nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili. Vlada predlaže da novi zakon stupi na snagu 1. srpnja, a da se radi prilagodbe poslovnih subjekata u ovoj godini 16 radnih nedjelja ne ubraja u nedjelje koje su do stupanja na snagu novog zakona bile radne.

U odnosu na prvo čitanje Zakona, osnovna se razlika odnosi na zabranu rada pekarnica nedjeljom.

Prije početka sjednice predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je Međunarodni dan žena.



“To je prilika da se prisjetimo borbe za prava, odajemo počast svim ženama koje su se zborile za jednakost, živimo u svijetu gdje pojedinci još imaju problema s konceptom ravnopravnosti žena, ima sredina gdje su ženama namijenjene ograničene uloge, no žene nikome ne trebaju dokazivati da su jednako vrijedne. Mogućnosti žena i muškaraca su jednake. Ravnopravnost nije samo temeljna vrijednost ustavnog poretka nego i temeljni civilizacijski postulat, drago mi je da u Saboru imamo 33,8 posto zastupnica. Osuđujemo svaki oblik zlostavljanja i nasilja nad ženama, današnji dan treba biti podsjetnik na dio puta koji imamo, a kojima trebamo eliminirati razloge zašto se žene osjećaju obespravljenima. Svim kolegicama želim sretan Međunarodni dan žena”, rekao je uvodno.

Prkačin: Bolje tri dana pijevac nego tisuću godina kokoš
Zatim su krenuli sa slobodnim govorima, prvi je na redu bio Ante Prkačin u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

“Želim dio pozitivne energije koju sam pokupio prošla 2 tjedna prenijeti na vas, posebno zbog rasprave o izglasavanju nepovjerenja Andreju Plenkoviću. Sa stajališta ponositog Hrvata držim da je pokušaj Bogu ugodno djelo, vrijedan pokušaj, unatoč tome što smo doživjeli formalan poraz. No to nije potez, već proces koji traje duže. Nije bilo među nama naivca koji misli da pobjeđujemo na prvu. Njegova pretorijanska garda se sastoji od onih koji pljačkaju, od željeza u Karlovcu do Ine. Njegovi se gnijezde u Saboru, sinekure im ovise o Plenkoviću. No, srećom, nekima koji su ga tu podržavali, bio im je gorak okus u ustima. Dok analiziram Plenkovića, sjetit ću se Hrvata koji mu se suprotan, domoljub, mislim na Zlatka Dalića, kojem je najveći kompliment da ga realno opiše, što se za Plenkovića ne može reći. Polemizirat ću s Dalićem, znam odakle ta poniznost, to je naš katolički kućni odgoj. No, poniznost samo pred Bogom. Otac nam je govorio: ‘Djeco Boga se bojite, ljude poštujte, ali ne smije vas nitko gaziti’. Bolje tri dana pijevac nego tisuću godina kokoš. Navest ću Domagoja Vidu, nije minutu odigrao u Kataru, a slavio je kao i u Rusiji. To je tako kada domoljub vodi ljude, a kada sebeljub vodi ljude, to je Plenković. Pest kuća obnovljeno zaboga, Hvali se poznavanjem Ukrajine, no po nalogu Europe”, rekao je Prkačin.

Grmoja: Poraz vam stiže, odgovarat ćete
Zatim je za govornicu stao Nikola Grmoja (Most).

“Ne samo da je rušenje Plenkovića proces, on ide svome kraju. Kada kolege iz HDZ-a koji ga brane, svjesni da je neobranjivo, govore da je 23:0 za njih. Jasno, vi ste većina. Većina tih za koje smo tražili opoziv su otišli, tako će i Plenković. Ne znam pratite li svog predsjednika, kako mu je glas oslabio, primjećujem kod kolege Borića isto. Svima je jasno da ova Vlada ide svome kraju, ali i oni koji su skočili u taj vlak. Ured europskog javnog tužitelja istražuju 313 milijuna eura pronevjerenog novca. Imate situaciju Marka Milića, jedino njegov prijatelj nije ispunjavao kriterije, a zaposlen je. Brine me da se hvalite rezultatima, inflacija je pojela porast mirovina i plaća, neki s torbama para kupuju nekretnine po Zagrebu i obali. Brine me što odobravate radne dozvole, imamo uvoz radne snage iz Nepala i to ruši cijenu našeg rada. Vaš poraz uskoro dolazi, odgovarat ćete za sve što ste napravili od Hrvatske”, poručio je HDZ-ovcima koji su se redom javili s povredom poslovnika.

Prvi se uvrijeđenim osjetio Josip Borić.

“Moj glas je uvijek isti, oporba nije ništa naučila, 17 ih je zakasnilo na opoziv. Vaše riječi grme, Grmoja, no snaga vam šapuće”.

Naravno, javio se i Hrvoje Zekanović

“Grmoja spominje torbe para, u koliko torba može stati par milijuna kuna koje dobiva Most iz proračuna, koliko se potrošilo na bifteke i ramsteke po restoranima, niste u stanju ispuniti financijski plan”. I HDZ-ova Majda Burić se obrušila na Mostovca.

“Grmoja puno gunđa i jamra, ali ništa ne nudi narodu na koji se pozivaju. Kada su mogli, predložili su da se ne dira poslodavce koji ne zapošljavaju radnike”.

Vladajućima je odgovorio i Stipo Mlinarić Ćipe (Domovinski pokret).

“Borić je spomenuo Domovinski pokret, vidim da vas boli. To je znak da je Ivan Penava prije 2 tjedna vrhunski odradio svoj posao, reći će to građani na izborima”, poručio je, a nadovezao se Grmoja:

“Ove koji su upali u vlak, neću komentirati, no Majdu Burić hoću. Klub koji je dao najviše amandmana, nudimo vam rješenja, a vi pričate da smo samo destruktivni. Ispod svake razine”.

Ahmetović moliteljima: Nismo nervozne, samo podižemo nervozu moćnicima
Mirela Ahmetović (SDP) govorila je o ženskim pravima na Dan žena.

“Borbu za prava žena u suvremenoj Hrvatskoj predvodio je SDP, na to sam ponosna. Kako žene u Hrvatskoj dočekuju 8. mart? U Vladi je 18 posto žena. Od 22 vladina državna ureda, žene su na čelu u 13 posto. Bile smo kao nakaze, masne, narikače, histerične čiuvave, ocjenjivalo se naše odijevanje, kada netko od muških kolega u Saboru želi obezvrijediti kolegicu kaže joj ‘histerična’ ili ‘nervozna’. Organizirano se moli za patrijarhat: ‘Ne molite za našu čednost već za razum koji vam je fundamentalizam pojeo’. Nismo nervozne, samo podižemo nervozu moćnicima. Odbijamo biti poslušne, borit ćemo se rame uz rame s ostvarenim muškarcima. S ovog mjesta svim ženama poručujem: Borit ćemo se za vaša i naša prava, nikad nećemo odustati, na ulicama i trgovima”, rekla je.

Marko Milanović Litre kolegicama je poručio da im neće čestitati 8. mart nego Dan žena, prenosi Dnevno.hr

 

Komentari