Vatreno u Saboru! Ahmetović izazvala žestoku reakciju HDZ-ovaca: ‘Strepite, lopovi, strepite!’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Sabor je nastavio zasjedanje, ovaj tjedan će raspraviti sedam točaka, među kojima i prijedlog Kluba SDP-a da se Sabor raspusti. No, kako je vidljivo na saborskom dnevnom redu, o toj će se točki raspravljati tek kasnije, oko 15 sati. Je li to mudra kalkulacija predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, jer se prije toga raspravlja o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, nećemo saznati.

No, zato smo vidjeli da je krenulo burno već prilikom iznošenja stajališta po klubovima zastupnika, kada je buknula žestoka svađa između HDZ-a i SDP-a. No, krenimo redom. Za govornicu je prvi stao Davor Dretar, te u ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta progovorio o opustošenoj Baranji.

“Prošli tjedan sam bio tamo, vozio sam se kroz sela. Baranja je prazna, čak niti poluprazna, u svakoj desetoj kući gori svjetlo, Pričao sam s ljudima, kažu da nema posla. Nitko ne očekuje da tamo nikne super moderna tvornica u kojoj će se proizvoditi komponente za avioindustriju. Očekuje se da se tamo ljudi bave poljoprivredom, ja ih pitam zašto ne, kažu: ‘Nemoš dobit zemlju’. Ogromne površine već su davno pokupovale velike kompanije, neke u sumnjivoj vlasničkoj strukturi, običan čovjek nema izbora, ili će imati mali obrt ili raditi na crno. Kao dijete samo išao baki u Zagorje na selo, sjećam se tisuća muha. Bilo ih je jer je bilo puno kakice koja je dolazila od pajceka, kravica, a danas tamo nema ničega od toga što sam spomenuo. Popločana dvorišta, auti kojima se voze u trgovački centar pa tamo kupuju šest godina smrznutu piletinu iz Brazila. Je li populistički reći da to ne valja? Pričat ćemo o hrani i raspuštanju Sabora, a jedna i druga tema imaju isti zaključak: Ovom se državom vlada katastrofalno, ne smije se više vladati na način kao dosad”, rekao je Dretar.

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Ahmetović vikala: Strepite, lopovi

Marija Selak Raspudić (Most) prozvala je i ljevicu i desnicu, rekavši da ih je razotkrio slučaj Turudić, a zatim je slobodno stajalište iznijela SDP-ova Mirela Ahmetović, što je izazvalo žestoku reakciju HDZ-ovaca, ali i intervenciju samog Jandrokovića.



“Od subote politička stvarnost za HDZ glasi: ‘Strepite’. Prosvjed je bio tek uvertira u ovo za što smo danas ovdje, tražimo raspuštanje Sabora. Prešli ste crtu s Turudićem. Odlučili ste odgovarati samo Plenkoviću i savjest deponirati u njegove ruke da budete nagrađeni za svoju poslušnost. Čuvajući svoju fotelju odlučili ste ostati na krivoj strani povijesti. Afera ‘Godetski’, ‘Banožić’, ‘Vez’, ‘plin za cent’, ‘rođendan’, Milićeva afera ‘zaposli mi frenda’, neće biti razlog raspisivanje izbora. Ni nakon 100 dana otkako je bivši ministar Banožić u prometnoj nesreći ubio čovjeka nema optužnice, no policija brzo reagira kada se Plenkoviću prijeti da će ga gađati jajima. Plenković proizvodi kaos s koeficijentima kako bi prividno povećao plaće pred izbore. Svaki dan pod HDZ-om Hrvatska je sve manje Hrvatska, a sve više despocija. Noktima se držite vlati, izbora se bojite kao vrag tamjana. Vaši geni kameni nisu odlika poštenja, prozivate nas kao niže vrijedne Hrvate, panično brojite zastave jer hrvatskom zastavom prekrivate ono što ste ukrali. Pljačka vam je draža od svog naroda, ne brinite za SDP, otkako je Hrvatske, znali smo pokazati patriotizam. U subotu su se okupili građani, prozvali ste ih radikalima jer ne možete sami od sebe pobjeći. Lažete i kradete, spremate koaliciju s radikalnom desnicom. Porazit će vas ti isti građani na izborima, koje ste prozvali radikalima. Strepite, lopovi, strepite!”, poručila je na kraju.

Na to je reagirao Jandroković te najavio nešto neobično. Naime, danas izgleda neće pljuštati opomene.

“Pustit ću raspravu, danas će biti najslobodniji dan u Saboru, pripremite se, ne mislim arbitrirati na ove teške riječi, pa se spremite da vam neće biti ugodno, sadržajno će svatko odgovarati za ono što kaže”, rekao je.

DAMJAN TADIC / CROPIX

Reagirali HDZ-ovci: Šef vam drpa lovu

HDZ-ov Goran Ivanović tražio je povredu poslovnika zbog Ahmetović. “Ona je zadnja koja treba progovarati tko je lopov, imaju jako domoljubnog šefa Peđu Grbina koji živi na više adresa i drpa lovu poreznih obveznika, to je domoljublje koje promovira SDP”.

Ivan Kirin se također javio. “Sjećate se Račana koji je oružje civilne zaštite dao JNA? Možda da mi ne bismo stradali?”.

No, Ahmetović im nije ostala dužna. “Ako ćemo o domoljublju, sjećate se Šeksove ‘locirati, identificirati, uhititi’. Sjećate se?”.

Oporba traži raspuštanje Sabora, Grbin zaziva da se izbori dogode čim prije

 

Komentari