Vela: U kreiranju NPOO-a moglo se ići više prema poduzetnicima

Screenshot HRT

Nakon što je prva milijarda sjela iz Bruxssela, ekspertica za EU fondove Ariana Vela komentirala je Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) te kako najbolje potrošiti ili uložiti spomenuti novac.

“Treba demistificirati cijeli ovaj proces. Mi smo u NPOO napisali što ćemo financirati i u tome svemu smo razradili potkomponente i tu kreirali prilike za različite sektore. Još nismo došli do faze da znamo kako će izgledati natječaji ili da možemo reći tko se može prijaviti. Da bi se netko mogao prijaviti, mora se kreirati cijeli sijaset pravila”, rekla je Vela u N1 Studiju uživo.

“Za projekte koji su sad u provedbi postoji šansa da ih ‘retroaktivno financiramo’”, govori Vela objašnjavajući da se sada ne može reći tko se može prijaviti te da je stvar složena, iako se može pojednostaviti.

“Što se tiče samog NPOO-a postoje određeni tipovi investicija koji su navedeni imenom i prezimenom, a postoje i grupe programa koje će biti prihvatljive. Sad je važno da se cijela priča otvori. Plan se radio u relativno zatvorenoj grupaciji ministarstava i onda se to plasiralo prema Vladi. Nije bilo uključivosti i zato sada treba uključiti poduzetničke organizacije i njihov komentar. Ako on tvrdi da će svako tko ispuni kriteriji dobiti novac, treba pustiti ljudima da se uključe”, govori Vela. Dodaje i kako ona smatra da to neće biti baš tako.



“Moglo se ići više prema poduzetnicima. Komisija nije zadala nikakve stroge ograde što se smije, što ne smije”, kaže.

“Nažalost ćemo imati puno projekata javnog sektora koje nećemo moći provesti do roka. Vjerujem da će Vlada to vidjeti i da će Plan ići u korist poduzetnika”, govori.

Vela kaže kako za poduzetnike bolje da nađu nekoga tko zna napraviti projekt jer dodjela potpora nekad ovisi o pola boda.

Što se tiče pripreme projekta za Pelješki most kaže da je njen zadatak bio pripremiti projektnu prijavu i osigurati da sredstva zaista i stignu, ali da je u cijeloj proceduri sudjelovali i mnogi drugi.

“Rekla bih da je moje uloga bila staviti sve na jedno mjesto i pomoći HC-u da do toga dođe. Trebamo biti ponosni što smo priveli kraju taj projekt”, zaključuje.

Komentari