Veleposlanica Izraela u BiH: Sramotno je da se Židovi boje u Sarajevu

Foto: Fena

Izraelska veleposlanica za BiH Galit Peleg izjavila je kako je sramota da se Židovi boje za svoju sigurnost u Sarajevu nakon što je iz sigurnosnih razloga, antisemitizma i prijetnji otkazan koncert povodom obilježavanja sjećanja na Kristalnu noć u tome gradu te održani propalestinski prosvjedi.

“Sramotno je da se boje u svom gradu. Kada sam prvi put susrela gradonačelnicu Sarajeva (Benjaminu Karić), kazala mi je kako je Sarajevo europski Jeruzalem. Gdje je taj Jeruzalem sada?” pitala se u intervjuu za Radio televiziju HercegBosne iz Mostara veleposlanica Peleg koja iz Tirane nerezidentno pokriva Bosnu i Hercegovinu.

U Sarajevu je 8. studenog trebala biti obilježena 85. obljetnica Kristalne noći, kojom je označen početak masovnog progona Židova u nacističkoj Njemačkoj. No, organizatori tog koncerta, što su trebali zajedno biti Židovska zajednica ta Svjetski židovski kongres (WJC), a suorganizator hrvatsko veleposlanstvo u BiH, objavili su kako je događaj otkazan zbog sigurnosnih prijetnji te rastućeg antisemitizma.

Korisnici brojnih društvenih mreža iz BiH nazivaju Izrael i Židove ubojicama i počiniteljima genocida na području Palestine te se poziva na nasilje.



Izraelska veleposlanica ocijenila je kako njezina država ne ratuje s Palestincima, nego s terorističkom organizacijom Hamasom čije zločine nije osudio dio političara iz BiH.

Šokirana prizorima sa skupa u Sarajevu
Izjavila je i kako je bila šokirana prizorima s propalestinskoga skupa iz Sarajeva koji je prošloga vikenda održan u glavnome gradu BiH na kojemu su se, kako tvrdi, vidjele i zastave terorističke organizacije Islamske države.

“Ostala sam šokirana kada sam u masi vidjela zastave ISIL-a. Mi smo objavili rat Hamasu koji je teroristička organizacija, a ne Palestincima”, kazala je Peleg.

Dodala je kako će prizori iz BiH koji su poslani u svijet imati posljedica, ali je uvjerena da dio političara koji su pokazali antiizraelsko raspoloženje predstavlja manjinu u ovoj zemlji.

Komentari