Velika akcija policije u susjedstvu, uključeni FBI, DEA i Europol: Među uhićenima visoki dužnosnici

Foto: Screenshot/YouTube

U velikoj akciji SIPA-e u susjednoj BiH, koju provodi s kantonalnim policijskim agencijama, “Black tie 2” do sada su privedene 22 osobe.

Među privedenim osobama su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.

Akcija se provodi u najmanje tri grada u Federaciji Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Zenica, Mostar), ali je prošireno i na Republiku Srpsku. Iz Tužilaštva BiH i SIPA-e naveli su samo da je privedeno više osoba, ističući da među njima ima i službenika, ali bez navođenja identiteta.

Ono što je poznato je da su privedeni poduzetnik Gordan Memija i šef specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, kao i više policijskih službenika zbog sumnje na organizirani kriminal. Pretresi su obavljeni i u objektima koje koristi direktor FUP-a Vahidin Munjić, ali nije jasno još uvijek je li priveden.



Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela “Organiziran kriminal” u vezi s kaznenim djelima “Pranje novca”, “Neovlašteni promet opojnim drogama”, i “Primanje dara i drugih oblika koristi” i “Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”, propisana Kaznenim zakonom BiH.

Foto: Facebook

Podršku pružili FBI, DEA i Europol

“Postupajući tužitelj će sutra ići s (eventualnim) prijedlogom za određivanje pritvora”, kazao je Grubešić za portal Oslobođenje. Pretresi se obavljeni i u Kantonalnoj bolnici Zenica i teretani u zeničkom naselju Crkvice, koja je, navodno u vlasništvu Aide Halać, vijećnice u Gradskom vijeću.

Dok rektor bahato troši novce Sveučilišta, djelatnici pokreću sindikat jer su im plaće bijedne

Također, do sada je potvrđeno da su aktivnosti usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca, primanje mita i zloupotrebu službenog položaja te da su međunarodnu podršku pružili FBI, DEA i Europol.

Komentari