VELIKA ANALIZA! Dobar dan HDZ Hrvatske, kako smo? Šef NATO-a kaže da razumije Tursku u kontekstu ulaska Finske i Švedske u NATO

Foto: Guliver

Legitimna je zabrinutost Turske za vlastitu sigurnost, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u Helsinkiju komentirajući protivljenje službene Ankare članstvu Finske i Švedske u tom savezu.

Stoltenberg je na konferenciji za medije s finskim predsjednikom Saulijom Niinistom rekao da nijedna druga članica NATO-a nije doživjela toliko terorističkih napada kao Turska te da njezinu zabrinutost, kao važne članice tog saveza, treba shvatiti ozbiljno.

“Kad vrijedan saveznik izražava zabrinutost zbog terorizma i mi to ozbiljno shvaćamo”, naglasio je Norvežanin.

Dvojica čelnika rekla su da rade s Turskom kako bi se riješile sve nesuglasice između triju strana. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje Stockholm i Helsinki da prihvaćaju “teroriste” Radničke stranke Kurdistana (PKK).Bild.ba podsjeća kako je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović predlagao da upravo Hrvatska bude ta koja će pod znak pitanja staviti ulazak ovih zemalja u NATO dok se ne riješi Izborni zakon u Bosni i Hercegovini što je, prema Milanovićevim riječima, hrvatski nacionalni interes, a realpolitičkim riječnikom kazano, ustavna obveza vlade RH.

Međutim, Milanovićeva ideja je ismijavana. Ponajviše od predsjednika vlade Plenkovića i njemu bliskih suradnika.

Zbog svog prijedloga Milanović je proglašen “čovjekom Kremlja” i “proruskim saveznikom”, a najavljivano je kako Turska neće učiniti ovo što upravo čini.

Eurozastupnica HDZ-a Željana Zovko, koja je sama porijekolom iz BiH i čija je matična stranka HDZ BiH, u emisiji kod Romana Bolkovića je ismijavala Milanovićevu ideju riječima: “Ja ne vidim kako će to išta riješiti, da to može išta riješiti, ja bih prva bila za to”, kazala je tada Zovko.

Međutim, čini se kako je HDZ Hrvatske bio u krivu. Hrvatska je mogla, trebala i u konačnici morala pokazati da posjeduje krizni potencijal jer je on u politici doslovno sve. A ovo je bila izvrsna prigoda koja se, možda, više nikada neće ponoviti.

Da je Hrvatska pokazala samo znak da je spremna zbog svojih sunarodnjaka u BiH blokirati ulazak dvije važne države u najveći vojno-politički pakt u povijesti, Izborni zakon bi bio riješen preko noći.

Ovako, ostaje žal za propuštenom prilikom, miris bezvolje vladajućih i zvuk sarkastičnog osmjeha Zovkine koja, čini se, za razliku od Erdogana i Milanovića, baš i ne shvaća geostrateške poteze i visoku politiku.

 

Komentari