Velika eksplozija u Bejrutu: Eliminiran je drugi čovjek Hamasa

Foto: Twitter

U Bejrutu je u posljednjih pola sata zabilježena velika eksplozija. Eksplozija je prijavljena u Dahiyehu, četvrti s jakim vezama sa skupinom Hezbollah, saveznikom Hamasa.

Libanonski državni mediji navode da je eksploziju izazvao napad izraelske bespilotne letjelice na Hamasov ured.

Foto: Guliver Image/ AP Photo/Francisco Seco

Ubijen jedan od šefova Hamasa
Četiri su osobe poginule u toj eksploziji. Među njima je, javlja BBC, i visoki dužnosnik Hamasa.

Hamas je potvrdio smrt zamjenika šefa svog političkog ureda, Saleha al-Arourija, u eksploziji južno od Bejruta. Također je poznato da je Al-Arouri bio duboko upleten u Hamasove vojne poslove.



 

Izrael zasad bez komentara
Izrael još nije komentirao napad.

Na tiskovnoj konferenciji u studenom, premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je “naložio Mossadu da djeluje protiv čelnika Hamasa gdje god oni bili” nakon Hamasovog napada na južni Izrael 7. listopada. Na istoj tiskovnoj konferenciji, ministar obrane Yoav Gallant rekao je da svi čelnici Hamasa “žive na posuđenom vremenu… Borba je u cijelom svijetu.”

Tko je bio Al-Arouri?
Sa sjedištem u Libanonu, al-Arouri (57) bio je zamjenik šefa političkog ureda Hamasa i smatran de facto vođom vojnog krila na Zapadnoj obali, piše Times of Israel.

Izraelski obavještajni dužnosnici vjeruju da je al-Arouri također pomogao u planiranju otmice i ubojstva trojice izraelskih tinejdžera u lipnju 2014. kao i brojnih drugih napada.

Odslužio je nekoliko kazni u izraelskim zatvorima, a pušten je u ožujku 2010. u sklopu nastojanja da se postigne veća razmjena zatvorenika za Gilada Shalita, IDF-ovog kaplara kojeg je oteo Hamas 2006. Arouri je nastavio sudjelovati u sklapanju dogovora koji je omogućio oslobađanje više od 1.000 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora u zamjenu za oslobađanje Shalita 2011.

Ogromna većina Izraelaca želi odlazak Netanyahua nakon rata u Gazi

Komentari