Velika tragedija: Umro prvi hrvatski gimnastički olimpijac

facebook

Danas je putem facebook stranice Hrvatski gimnastički savez objavljena tužna vijest da je Aleksej Demjanov, prvi hrvatski gimnastički olimpijac, nažalost, preminuo u 48. godini života.

Na istoj stranici prikazani su njegovi golemi uspjesi, a razlog smrti je ugrušak u krvi. Evo što je napisano na stranici HGS-a:  “Hrvatska gimnastička obitelj ostala je bez svog prvog gimnastičkog olimpijca. Preminuo je Aleksej Demjanov. I to u tek 48. godini života.”

“Ovaj veliki gimnastičar rođen je 9. prosinca 1973. godine u ruskom gradu Cherkessku, istom onom gradu u kojem je u nedjelju, 8. kolovoza, preminuo.
Demjanov je kao već vrhunski vježbač u Hrvatsku došao 1993. godine i to zahvaljujući velikom gimnastičkom entuzijastu i znalcu, Nenadu Solaru koji je tada bio izbornik hrvatske reprezentacije.”

“Već 1995. godine Demjanov je na svom prvom Svjetskom prvenstvu u Sabaeu izborio nastup na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. Ovaj sjajni višebojac, ali prije svega specijalist za karike, ali i preču i ruče, Hrvatskoj je donio prva svjetska finala (Lausanne 1997. – 7. mjesto na karikama), europska (Bröndby 1996. – 8. mjesto na ručama i 9. u višeboju), bio je pobjednik Univerzijade 1995. u Fukuoki (karike) i srebrni na Siciliji 1997. (karike), ali i osvajač niza medalja na Svjetskim i Europskim kupovima. I to u vrijeme jednog od najvećih karikaša svih vremena, Talijana Jurya Chechia koji je svojedobno za hrvatskog reprezentativca rekao “jedini čovjek kojeg se bojim je Aleksej Demjanov”!Aleksej Demjanov i njegovi treneri Aleksandar Chernov i Nenad Solar napravili su prve korake hrvatske gimnastike koja se proteklih 15-ak godina vinula u najveće visine. Oni su postavljali temelje, učili generacije novih gimnastičara, a danas vrhunskih hrvatskih trenera.

Komentari