Veliki olujni sustav se kreće prema Hrvatskoj, na snazi crveno upozorenje

Foto: WINDY.COM

Promjenjivo i vrlo nestabilno uz pljuskove i grmljavinu, mjestimice i olujna nevremena, osobito u zapadnim predjelima, prognozira za danas DHMZ.

U Dalmaciji najviše sunčanih razdoblja. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, na moru i jugo, koji će naglo okretati na sjeverni i sjeverozapadni, najprije na sjevernom Jadranu i zapadu unutrašnjosti. Uz nestabilnosti bit će prolazno i olujnog vjetra.

Najviša dnevna temperatura od 27 do 32, u Dalmaciji i do 35 °C.

Upaljen Meteoalarm



“Veliki olujni sustav kreće se prema Hrvatskoj i najprije će stići do Istre. Zatim će zahvatiti Kvarner te središnje i istočne krajeve”, objavila je Civilna zaštita.

Upozorenje Meteolarma za središnju i istočnu Hrvatsku je na najvišoj razini.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su u utorak crveno upozorenje na grmljavinsko nevrijeme za zagrebačku regiju, osobito Hrvatsko zagorje, Međimurje i Podravinu te osječku regiju – istočnu Hrvatsku od sredine dana.

Moguće je grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom, olujnim vjetrom i većom količinom oborine u kraćem vremenu.

Narančasto upozorenje za lokalno moguće grmljavinsko nevrijeme i dalje je na snazi u regijama: Rijeka, Karlovac i Gospić, a mjestimice izraženiji pljuskovi mogući su i u kninskoj i splitskoj regiji.

Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra.

Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja.

Građane se poziva da poduzmu mjere samozaštite i djeluju prema uputama za postupanje te prate prognozu. Također, poziva ih se da izbjegnu putovanja koja nisu od iznimne važnosti.

Komentari