Veliki problemi u prometu. Stiže jako zahlađenje, evo gdje je palo najviše snijega

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Hrvatsku je jučer poslijepodne zahvatilo zahlađenje praćeno snijegom. Padao je u Lici i Gorskom kotaru, na istoku Hrvatske, u nizinama te u središnjoj Hrvatskoj. Bilo ga je i u Zagrebu, Sisku, Novom Marofu, Varaždinu, Bjelovaru…

Danas prijepodne bit će umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz slab snijeg, na moru kišu, a u Dalmaciji su prema otocima lokalno mogući pljuskovi i grmljavina, prenosi Index.hr.

Zatim slijedi postupni prestanak oborine i razvedravanje sa zapada pa će popodne biti većinom sunčano. Vjetar slab, na istoku i umjeren sjeverozapadni, u gorskim krajevima sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, na udare olujna, a podno Velebita i orkanska. Najviša dnevna temperatura zraka od 1 do 6, na Jadranu između 9 i 15 Celzijevih stupnjeva.



Snijeg još pada u gorju, a na snazi je žuto upozorenje meteoalarma. Na Sjevernom Jadranu na snazi je narančasto i crveno upozorenje zbog orkanskog vjetra.

Prema podacima DHMZ-a, najviše snijega palo je u Pargu (21 centimetar) i Crnom Lugu (19 centimetara). Preko 10 centimetara snijega palo je na Bosiljevu i Puntijarki.

U ponedjeljak će biti većinom sunčano i hladno, ponegdje u unutrašnjosti moguća magla. Zatim postupno naoblačenje sa zapada. U noći na utorak će na sjevernom Jadranu padati kiša, a u gorskoj Hrvatskoj i snijeg. Vjetar slab, na istoku umjeren jugoistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura u slabljenju i okretanju na jugo i južni vjetar, najprije na sjeveru. Najniža jutarnja temperatura od -7 od -2, na moru od -1 do 5 °C. Najviša dnevna od 1 do 5, na Jadranu od 8 do 12 °C.

Brojni problemi na cestama
Zbog snijega i jakog vjetra na snazi su brojna ograničenja na cestama. Prenosimo izvješće HAK-a:

Prometna nesreća na autocesti A3 na 153+450 km između čvora Nova Gradiška i čvora Okučani u smjeru Bregane. Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski, a snijeg mjestimice pada na cestama u unutrašnjosti. Zbog niskih temperatura na cestama u unutrašnjosti moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. U priobalju puše jak vjetar, ponegdje s olujnim udarima. Pozivamo vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta teretna vozila s priključnim vozilom trenutačno ne mogu proći iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obratno. Vozila se isključuju na odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke i prije čvora Kikovica u smjeru Zagreba.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te za vozila bez odgovarajuće zimske opreme:

– u Gorskom kotaru:
autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica (vozila na koje se odnosi zabrana isključuju se na odmorištu Vukova Gorica za smjer Rijeka i prije čvora Kikovica za smjer Zagreb);
DC3 Kikovica-Gornje Jelenje-Delnice-Kupjak-Stubica-Zdihovo;
DC32 Prezid-Delnice;
DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin;
DC203 Brod na Kupi-Delnice;
DC305 Parg-Čabar;
DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja;
DC549 Vrata-Fužine;
ŽC5030 Platak-Kamenjak;
ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje;
ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak;
ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo;
ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine-Vrata-Bukovac;
ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk;
ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica, Čabra, Vrbovskog i Gornjeg Jelenja.

– u Lici:
DC1 Ondić-Gračac;
DC23 Žuta Lokva-Senj;
DC25 Lički Osik – Karlobag;
ŽC5217 Dobroselo-Mazin-Bruvno;
sve lokalne i županijske ceste na području Korenice.

Zbog vjetra:
– samo za osobna vozila otvorena je:
Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

– zabrana za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom i motocikle (I. skupinu vozila):
autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika.
Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog;
DC99 čvor Križišće-Križišće;
LC58107 Kraljevica-čvor Križišće.

– zabrana za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila):
Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga.

Na Krčkom mostu zabrana je za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom (I. skupinu vozila).

Na dionici autoceste A1 između vijadukta Božići i tunela Sv. Rok vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h zbog jakog vjetra.

Zbog vjetra u prekidu su trajektna linija Prizna-Žigljen te katamaranske linije Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Mali Lošinj-Susak-Unije-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka i Pula-Zadar.

Zbog prosvjeda seljaka zatvorene su državne ceste Vinkovci-Tovarnik u mjestu Ilača; kod graničnog prijelaza Županja; Našice-Đakovo na ulazu u selo Potnjani kod Đakova, a obilazak regulira policija.

Komentari