Viceadmiral Hranj o vojsci na granici: To bi bio najcrnji scenarij koji je daleko od nas

Damjan Tadic / CROPIX

Deseci tisuća migranata zapeli su na granici između Grčke i Turske. Grci im s jedne strane ne otvaraju vrata, a Turci im ne daju da se vrate u Tursku.

Migrantska kriza okupila je i državni vrh u Hrvatskoj na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Predsjednici i premijer izvješća su primili, ali iz priopćenja nije jasno hoće li na granicama uz policiju biti angažirana i Hrvatska vojska.

Ministar obrane dao je novom načelniku HV-a i naputak da se naprave pravila ponašanja vojnika na granici budu li tamo poslani.

Godine 2015. vojska je pomagala u zbrinjavanju migranata. EU što se tiče migranata ima nova jasna pravila, a ona glase da se ilegalne migracije neće tolerirati.



‘Nema potrebe za vojskom na granici’

Načelnik glavnog stožera viceadmiral Robert Hranj smatra da za sada nema potrebe za slanjem hrvatske vojske na granicu.

“Hrvatska policija u potpunosti kontrolira granicu i situaciju s migrantima”, rekao je Hranj te istaknuo da je vojska spremna i sposobna izvršiti sve zadaće koje se stave pred nju, a za sad nema potrebe za slanjem vojske na granicu.

“U ovom trenutku teško je zamisliti scenarij u kojem bi se hrvatska vojska uključila na granicu. Ako se ukaže prilika, onda bi to bila potpora policiji iz drugog reda, logistika”, rekao je Hranj.

Vojska je policiji pružala logistiku i 2015., a Hranj kaže da je to i sad temeljna ideja te je u skladu s postojećim hrvatskim zakonima.

“Nadamo se da nikad nećemo morati doći u situaciju da se vojnici aktivno uključuju u neposrednu zaštitu granice, to bi bio najcrnji scenarij koji je daleko od nas”, rekao je viceadmiral i dodao kako bi za takav scenarij bile potrebne posebne saborske odluke koje uključuju neposrednu ugroženost ili ratno stanje.

Hranj kaže da se čini kako su se Europa i Grčka odlučile ozbiljnije pozabaviti ovim problemom nego 2015. godine te dodaje kako su na grčkoj granici prisutni i hrvatski policajci s brodovima.

Postoji nekoliko ruta, jedna od njih je zapadno-balkanska ruta, a pritisak na njih se mijenja iz dana u dan, piše Dnevnik.hr.

Komentari