VIDEO GLAS poziva na donošenje nacionalne strategije prilagodbe klimatskim promjenama

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Saborski Klub zastupnika GLAS-a traži od Vlade da što prije donose nacionalnu strategiju prilagodbe klimatskim promjenama, strateški dokument za sve daljnje akcijske planove i zakone, upozorivši kako Hrvatska po tom pitanju ne čini ništa.

U GLAS-u ističu kako je Hrvatska jedna od tri EU zemalja, uz Bugarsku i Latviju, koja još uvijek nema nacionalnu strategiju prilagodne klimatskim promjenama. “EU i zemlje svijeta govore o tome da je klimatsko izvanredno stanje, a mi nismo ni započeli s onim što trebamo započeti”, upozorila je u utorak predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš na konferenciji za novinare.

“Kad gledam našeg premijera koji govori o klimatskim promjenama i kad stoji uz gospođu Ursulu von der Leyen pitam se je li mu neugodno…. Putuje Europom i kada se govori o klimatskim promjenama klima glavom, a doma se ne radi ništa”, ustvrdila je Mrak Taritaš.

Poručila je kako se već sada mogu definirati gospodarske politike, zanimanja, prometna i poljoprivredna politika.



Potpredsjednik GLAS-a Goran Beus Richembergh podsjetio je na rezoluciju Europskog parlamenta kojom je proglasio klimatsko izvanredno stanje i kojom traži od svih članica da se aktivno pridruže borbi smanjivanja rizika za budućnost. Tu rezoluciju, tvrde u GLAS-u, od HDZ-ovih europarlamentaraca podržala je samo Dubravka Šuica.

“Teza da je Hrvatska mala zemlja i da ne može učiniti ništa ne stoji. Možda promjene koje možemo učiniti neće izazvati velike efekte na globalnoj razini, ali globalne mjere mogu funkcionirati samo ako smo svi umreženi i svjesni problema”, kazao je Beus Richembergh.

Najavio je stoga da će GLAS predložiti zaključak kojim će od Hrvatskog sabora tražiti da donese dokument kojim će proglasiti klimatska kriza odnosno izvanredno stanje kao što je to učinio Europski parlament. Time će pozvati hrvatsku Vladu da što prije Saboru predloži odgovarajući strateški dokument i akcijske planove “kako bi se što je moguće prije uhvatio vlak za spašavanje našeg planeta”.

Na novinarski upit o mogućim predizbornim i postizbornim koalicijama GLAS-a Mark Taritaš kazala je kako razgovori o tome još traju. “Smisao je parlamentarnih izbora da sve stranke koje se nalaze od centra prema lijevo odrade najbolje moguće predizborne kampanje i da imamo dovoljno snage da maknemo HDZ s vlasti”, rekla je Mrak Taritaš.

Dodala je kako se još uvijek pregovara je li bolje ići s jednom velikom frontom ili bolje u dva ili tri bloka.

Naglasila je da je stav GLAS-a jasan, da nikada neće koalirati s HDZ-om, da je spreman koalirati sa strankama koje se nalaze od centra lijevo i da su im važne teme prilagodba klimatskim promjenama, sređivanje katastra i gruntovnice, umirovljenici i plaće, te stanje u pravosuđu.

U analizu stanja unutra HSS-u Mrak Taritaš nije željela ulaziti, a za Milana Bandića ustvrdila je kako bi voljela da je počeo njegov politički kraj.

Komentari