(VIDEO) Ovo može samo Rojs: Legendarna izjava iz 1995. godine

Foto: Screenshot/yt

Operacija “Ljeto ’95.” trajala je od 25. do 30. srpnja 1995. godine, a njome su oslobođeni Bosansko Grahovo i Glamoč te stvoreni uvjeti za najveću vojno redarstvenu operaciju Oluja.

Ovom značajnom, munjevitom akcijom oslobođeno je oko 1600 četvornih kilometara, a uz nju je vezano i mnoštvo zanimljivosti. Naime, Ljeto ’95. je operacija jedinstvena prvenstveno po monumentalnom poduhvatu probijanja cesta i puteva teškim strojevima kroz Dinaru, piše Dnevno.hr.

Grahovo nikada neće biti “Pasuljevo”

Osim toga, u oslobođeni Glamoč prepun hrvatske vojske stigao je vojni kamion sa srpskim potpukovnikom i dva vojnika na remont iz Drvara ne znajući da je palo, ne samo Bosansko Grahovo – nego i Glamoč u koji su se ležerno dovezli što svjedoči o brzini kojom je akcija izvedena.



Ipak, jedan od najinteresantnijih trenutaka dogodio se 28. srpnja ulaskom HV-a u Bosansko Grahovo. Televizijske kamere koje su pratile euforične branitelje, ulovile su generala Ljubu Ćesića Rojsa koji je u toj operaciji odigrao vrlo značajnu ulogu. Kratka, duhovita izjava koju je tada dao Rojs, ostala je zapamćena za sva vremena:

“Grahovo je uvijek bilo hrvatsko, jer da je srpsko zvalo bi se Pasuljevo”.

Komentari