VIDEO ‘Pauci’ i ostali pripadnici 2. hrvatskog kontingenta ispraćeni u misiju NATO-a u Litvi

U kninskoj Vojarni 4. gardijske brigade u ponedjeljak je svečano ispraćen 2. hrvatski kontingent sa 188 pripadnika u Litvu za NATO-ovu aktivnost ojačane prednje prisutnosti, a većinu čine pripadnici 3. mehanizirane bojne “Pauci” iz sastava Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

 Osim pripadnika kontingenta i članova njihovih obitelji, na svečanom su ispraćaju bili izaslanik hrvatske predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, veleposlanica Litve Jurata Raguckiene, francuski vojni izaslanik brigadir Fabrice Duda, predstavnici lokalne zajednice te drugi uzvanici.

Krstičević: Uvjeren sam kako ćete pokazati sve ono što vas čini ‘Paucima’

Ministar obrane Damir Krstičević je istaknuo kako mu je čast i zadovoljstvo biti u kraljevskom gradu Kninu, simbolu pobjede u Domovinskom ratu, kako bi sve pripadnike kontingenta prije odlaska u Litvu pozdravio u ime predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i predsjednika Vlade te u svoje ime.



“Uvjeren sam kako ćete biti uspješni u provedbi svih zadaća koje vas očekuju u Litvi te da ćete pokazati sva svoja vojna znanja, vojničko ponašanje i sve ono što vas čini ‘Paucima’, a našu Domovinu predstavljati u najboljem svjetlu i pokazati svu snagu i moć pobjedničke Hrvatske vojske”, rekao je. Posebice je zahvalio obiteljima pripadnika na beskompromisnoj potpori koju im pružaju u obnašanju časnoga vojničkog poziva.

“Rad u međunarodnom okruženju bit će vam golemo iskustvo u daljnjem nastavku vaše karijere, a vrijeme koje ćete provesti u Litvi iskoristite za stjecanje novih znanja i vještina”, rekao je, dodajući kako je 2019. bila godina izvrsnih rezultata te mnogih postignuća u razvoju i modernizaciji Hrvatske vojske. Podsjećajući na mnoge projekte ostvarene 2019. godine, od nabave helikoptera “Black Hawk”, vozila “Bradley”, ustroja novih zapovjedništava, među kojima je Središte za borbenog vođu “Marko Babić” i razvoja novih sposobnosti, Krstičević je istaknuo da će se 2019. godina pamtiti po mnogim “izvrsnim rezultatima Hrvatske vojske i postignućima zahvaljujući zajedničkom radu i trudu svih nas”.

“Zajedno smo obnovili Hrvatsku vojsku. Vratili smo Hrvatskoj vojsci sjaj iz Domovinskog rata”, istaknuo je ministar i dodao kako je lani osnažena veza između Hrvatske vojske stvorene u Domovinskom ratu i naroda.

Šundov: Prigoda za jačanje sposobnosti

Načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov je rekao da Hrvatska svojim sudjelovanjem iskazuje odanost NATO-savezu, a članice tog saveza “općenito pokazuju odlučnost da zajedništvom i predanošću demonstriraju” njegovu snagu braneći svoj teritorij te odvraćajući potencijalnog protivnika. Ocijenio je da se dosadašnje sudjelovanje u toj aktivnosti pokazalo kao izvrsna prilika za stjecanje novih znanja i jačanje sposobnosti te za predstavljanje Hrvatske vojske i proizvoda hrvatske obrambene industrije.

“Hrvati i Litavci zajedno s drugim zemljama članicama čuvaju savez kako bi on ostao jedinstvenim prostorom slobode, mira, sigurnosti i zajedničkih vrijednosti”, rekla je veleposlanica Litve Jurata Raguckiene zahvalivši u ime svojeg naroda hrvatskim pripadnicima na doprinosu u očuvanju zajedničke sigurnosti.

Zapovjednik 2. kontingenta natporučnik Robert Bajan je rekao da su svi pripadnici izrazito motivirani, uvježbani i spremni za sve zadaće koje ih očekuju.

U crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta za pripadnike kontingenta služena je misa.

U Litvi, osim Oružanih snaga RH, u borbenoj skupini pod vodstvom Njemačke sudjeluju i oružane snage Nizozemske, Norveške, Belgije, Luksemburga, Francuske i zemlje domaćina Litve.

Kako je priopćila Služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a, pripadnici OSRH sudjelovat će u sklopu ojačane prednje prisutnosti u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO-ove aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potporu jačanju sigurnosti Saveza i njegovih članica, ponajprije kroz zajednička uvježbavanja i povećanje interoperabilnosti. Sudjelovanjem u tim aktivnostima članice NATO-saveza dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica. Ujedno su potvrda svim članicama kako se mogu pouzdati da će NATO ispuniti svoju temeljnu zadaću, a to je kolektivna obrana svih zemalja članica od mogućih prijetnja, stoji u priopćenju.

Komentari