VIDEO Plenković o četvrtom paketu mjera: Kao odgovorna Vlada djelujemo da se u hrvatskom društvu održi socijalna kohezija

Foto: Srđan Vrančić/Cropix

Vlada RH održala je sjednicu na kojoj su, u sklopu četvrtog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena vrijednog 1,7 milijardu eura, donijela uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odluku o subvencioniranju dijela krajnje cijene opskrbe plinom za krajnje kupce kategorije kućanstvo te krajnje kupce koji nisu kućanstvo s godišnjom potrošnjom plina do 10 GWh.

Uz to, Vlada će izmijeniti odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda te donijeti više odluka o isplati jednokratnih novčanih primanja – korisnicima doplatka za djecu, umirovljenicima, nezaposlenima, korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi i sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima i osobama u privremenom smještaju za stradale u potresu.

Premijer Andrej Plenković uvodno se obratio javnosti.

Osvrnuo se na, kako kaže, ključne političke teme koje su izrazito važne. “Sutra će Sabor izglasati pet zakona koji su bitni za ispunjavanje našeg programa. Danas je Beroš na raspravi. Dakle, okvir za reformu zdravstva. Drugi važan zakon jest Zakon o trgovini, koji regulira rad nedjeljom. Radit će se 16 nedjelja, a to slijedi od 1. siječnja 2024. Napravili smo na taj način dobar balans”, tvrdi Plenković.



Treće, usvojit će se izmjene Zakon o porezu na dodanu vrijednost. “Nastavak najniže stope na plin, ogrjev… Zakon o doprinosima ide ‘in favore’ umirovljenicima”, kaže.

Spominje Plenković i četvrti paket mjera. Kaže da je kriza uzrokovana agresijom Rusije na Ukrajinu. “Kao odgovorna Vlada, koja vodi računa o društvenoj solidarnosti, djelujemo da se u hrvatskom društvu održi socijalna kohezija, da nemamo socijalnu fakturu. Država je uz radnike i gospodarstvo na maksimalan mogući način. Paket vrijedan 1,7 milijarde eura. Ponovno je sveobuhvatan, snažan i itekako kalibriran”, spominje premijer.

Paket se sastoji od tri temeljna cilja. “Prvi je ublažavanje rasta cijena energenata, zaštita od inflacije i posebne potpore i poticaji”, kaže i podsjeća da je ovo za “nas treća godina politike državnog intervencionizma koji je u pandemiji iznosio 1,6 milijardi eura”. Podsjeća na sve korake koje su poduzeli za vrijeme pandemije Covida-19.

Kada se zbroje svi paketi, 6,8 milijardi eura su vrijedni zajedno, dodaje.

“Budući da smo sve cjelovito predstavili u ponedjeljak, samo ću proći ono najvažnije – bit će zadržana ista cijena elektirčne energije za kućanstva. Mi smo na ovaj način sa 62 eura osigurali priuštivu cijenu električne energije za sve. Imaju i cijenu za poduzetnike koja je fiksirana na 180. Vodili smo računa o 80 tisuća malih gospodarstvenika. Cijena plina ostaje ista za građane, nastavlja se aktivnost za grijanje iz toplinskih stanica. Zadržavamo cijenu plina i za poduzetnike…”, nabrojao je premijer.

Mjere Vlade izravno koriste našim građanima i gospodarstvu, poručuje.

Spominje i paket za umirovljenike.

Komentari