(VIDEO) OPORBA MINISTRE DOČEKALA S KRITIKAMA! Plenković ‘zaratio’ sa zastupnicima: ‘Zovemo vas karijesovi mališani’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković danas predstavlja kandidate za nove ministre, Branka Bačića i Šimu Erlića, koji će ujutro biti saslušani na nadležnim saborskim odborima

Na zajedničkoj sjednici Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i Odbora za gospodarstvo u devet ujutro bit će predstavljen Branko Bačić, kandidat za potpredsjednika vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Pratite tijek sjednice: 



10.37 Grmoja je upitao premijera zašto je smijenio ministricu Tramišak i je li istina da su problemi počeli s njom kad nije produžila ugovor s tvrtkom Omega Software, zbog čega je dobivala i prijetnje. Podsjetio ga je kako je zdušno branio bivšu ministricu, prethodnicu Tramišak, Gabrijelu Žalac te ga pitao kako bi usporedio rad njih dvije.

“Ovo je postao sport svojstven oporbi, da nema tih špekulacija iz medija, vi ne bi imali što pitati. Taj nebulozni članak koji je objavio Jutarnji list je sramota. Sramota za novinarku koja ga je pisala, urednika, kuću. Nikakve istine nema u tome. Želimo imati u Vladi koji funkcioniraju timski, zahvaljujem ministrici Tramišak na doprinosu”, odgovorio je premijer.

Pa ponovno optužio oporbu da su prorusi podsjetivši na glasanje o odluci obuke ukrajinskih vojnika.

SDP-ov Arsen Bauk poručio je da se zna zašto je smijenio Tramišak.

“Zato što možete. Moram pohvaliti što ste stavili za dva nova ministra iz Dalmacije – poručio je pa i on upitao s kim mu je bilo lakše i bolje surađivati”, s Tramišak ili Žalac uz konstataciju da se može zaključiti da je premijer više prožalac.

“Svi koji su došli imali su znanja i povjerenje, svatko daje svoj doprinos i zahvaljujem svima koji su ga dali svatko u svoje vrijeme i na svoj način”, rekao je premijer.

Hrvoje Zekanović pitao ga je kakve su izraze lica imali Mostovi ministri kad ih je 2017. izbacio iz Vlade.

“Moram priznati da nisam radio gradaciju zadovoljstva do sada u ovom poslu”, rekao je kroz smijeh pa nastavio:

“Članovi Vlade moraju raditi kao tim, da svi pucamo na svoj gol, očito ekipa Mosta to nije znala. Moram priznati da sam u puno boljem odnosu ostao sa sva četiri ta bivša ministra, koji više nisu u Mostu”, rekao je Plenković.

 

10.30 Oporba je i na sjednici na kojoj je predstavljao Erlića Plenkovića dočekala kritikama pa ga je Grmoja podsjetio da su bivšoj ministrici Tramišak navodno prijetili pa neka kaže što misli o tome.

”Što se tiče vaših inputa, oporba je postala tako slaba da ne biste imali što reći da nema medija. Taj nebulozni članak Jutarnjeg lista je sramota, sramota za novinarku koja ga je pisala, za urednika, glavnog urednika i za kuću koja ga je objavila”, kazao je, između ostalog, Plenković.

”Moglo bi se reći da ste više prožalac nego protramišak nego što je predsjednik proruski”, kazao je SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk Plenkoviću.

10.05 Počelo saslušavanje Erlića

Plenkvoić je pred Odborom za regionalni razvoj predstavio Šimu Erlića. Rekao je kako je cijela njegova karijera vezana za politiku regionalnog razvoja. Također je naglasio kako je važno da se Hrvatska ravnomjerno regionalno razvija.

“Erlić je do sada bio državni tajnik u ovom ministarstvu od početka naše druge Vlade, riječ je o čovjeku koji je mlađe dobi, član je Predsjedništva HDZ-a, iz Zadra je, obiteljski je čovjek, ima troje djece, cijela njegova karijera bila je vezana za politiku regionalnog razvoja i korištenje EU fondova. Radio je u županijskoj agenciji, upravnom odjelu Grada Zadra, ima neposredno iskustvo i uvjeren sam da je itekako spreman i svjestan svih izazova”, naveo je Plenković.

Erlić je istaknuo kako je sada ključno završiti postojeću financijsku perspektivu i da se realiziraju sva sredstva koja su nam na raspolaganju.

“Došli smo do 80 posto iskorištenosti sredstava. Sadašnji rezultat možemo zahvaliti svim stručnjacima koji su na tome radili, Vladi i svim prethodnicima. Paralelno moramo pripremiti sustav za novu financijsku perspektivu, pred nama je 9 milijardi eura i da ih distribuiramo prema svim krajevima Hrvatske”, poručio je istaknuvši kako vjeruje da ćemo se približiti standardu najrazvijenih zemalja EU.

“Do sada smo imali 10.5 milijardi eura, sada 25 milijardi i treba jačati kapacitete, sada je u sustavu fondova oko 2000 ljudi, taj broj treba povećavati postepeno”, dodao je.

9.55 Grmoja je pitao Plenkovića zašto je promijenio mišljenje, a Plenković je opet govorio o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj i svima koji su bili protiv te doda: ”Zovemo vas karijesovi mališani”.

”Ljudi se zbog vas smrzavaju u kontejnerima, može vas biti sram”, poručio je Grmoja.

“Ako postoji sramota u ovoj državi, to je sramota nečinjenja. Ako postoji sramota premijera i ove Vlade, onda je to nečinjenje nakon potresa. Odmah nakon potresa je rekao da će obnova biti spora, ali ni on vjerojatno nije mislio da će trajati desetljećima”, rekla je Mrak Taritaš. Spomenula je i Damira Vanđelića koji je “bio odličan stručnjak, sve dok nije odbio biti kandidat za zagrebačkog gradonačelnika”.

“Deset mjeseci ste potrošili s eksperimantom Paladinom, rezultat njegovog rada je jedno veliko ništa. Ako govorimo o sramoti, ja osjećam susramlje zbog nečinjenja”, rekla je Mrak Taritaš.

Predsjedavajući Odbora poslao je zastupnike na 10-minutnu stanku nakon njenog istupa.

9.45 Karolina Vidović Krišto Bačića je optužila za korupciju:

”Izborom Bačića poručujete da se lopovluk isplati”, kazala je Vidović Krišto podsjetivši na crne torbe novca za HDZ koje se Bačiću često predbacuju. Plenković je sve nazvao objedama i kazao da se veseli sutrašnjem aktualcu u Saboru i opet oporbi zamjerio jer nije glasala za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

”Imate više potpredsjednika nego SSSR”, kazala je Vidović Krišto Plenkoviću.

9.26 Premijer Plenković počeo je s uvodnim obraćanjem:

“”Dobro jutro, hvala gospodine predsjedniče Odbora, štovane zastupnice i zastupnici te predstavnici medija. Meni je zadovoljstvo da danas mogu predstaviti gospodina Branka Bačića kao potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i državne imovine. Gopodin Bačić, koji je dosadašnji šef kluba HDZ-a u Saboru, vaš dobro poznati kolega, jedan je od najiskusnijih političara koje imamo u Saboru. zasigurno će kvalitetno obavljati sve aktivnosti uključene u proces obnove. Bačić je diplomirani inženjer geodezije, što mu daje veliku prednost u smislu poznavanja zakonskog okvira i propisa”, rekao je Plenković.

Radolović se požalila da ima deja vu i da zastupnici ne žele patiti od sinkope.

Premijera je podsjetila na neke njegove prijašnje izjave te ga je pitala koliko je i gdje obnovljenih objekata, a on je odvratio: ”Postoji potres, različite vrste oštećenja, različiti objekti zahtjevali su različitu obnovu. Na svakoj Vladi se može čuti gdje je i koliko čega obnovljeno. Izgradnja višestambenih zgrada ide jako dobro. Ono što ide sporo su zamjenske kuće i konstrukcijska obnova”.

9.19 Na samom početku sjednice došlo je do svađe među zastupnicima:

Na samom početku sjednice saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja zatražio je stanku u ime kluba zastupnika.

“Tražim stanku”, rekao je zastupnik Mosta Nikola Grmoja uoči otvaranja sjednice.

“Nema ovdje klubova, ne možete tražiti stanku”, odgovorio mu je predsjednik Odbora.

“Ima mogućnost, po poslovniku hrvatskog Sabora”, na to će Grmoja.

”Ponašate se kao da biramo novi meni u Saboru, a ne nove ministre”, zamjerila je oporba premijeru Andreju Plenkoviću jer su sjednica odbora jedna za drugom, a prva je već kasnila desetak minuta.

Predsjednik Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Predrag Štromar odbacio je kritike da predstavljanje ministara nije dobro organizirano i da nema dovoljno vremena između sjednica i ustvrdio da je sve pravovremeno javljeno.

Odbacio je i zahtjev Mostova saborskog zastupnika Nikole Grmoje za stankom, a Karolina Vidović Krišto iz stranke Odlučnost i pravednost ustvrdila je da je riječ o nasilju i primitivizmu.

”Ponašate se kao da biramo novi meni u Saboru, a ne nove ministre”, zamjerila je oporba premijeru Andreju Plenkoviću jer su sjednica odbora jedna za drugom, a prva je već kasnila desetak minuta.

“Gospodine Grmoja, nemate na Odboru pravo na stanku, ne prihvaćam i idemo dalje”.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Bačić i Erlić bi trebali zamijeniti Ivana Paladinu i Natašu Tramišak, koje je premijer Plenković smijenio u sklopu najnovije mini rekonstrukcije vlade.

Paladina odlazi s čelnog mjesta ministarstva zbog spore i neefikasnom obnovom na Baniji i u Zagrebu, a Tramišak jer je premijer navodno izgubio povjerenje u nju.

Hrvatski sabor povjerenje bi novim ministrima trebao iskazati već u utorak. Da bi bili potvrđeni, moraju dobiti glasove 76 zastupnika.

Tko su novi minstri?
Branko Bačić je dugogodišnji saborski zastupnik, potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog Kluba HDZ-a, a već je u svojoj karijeri bio ministar graditeljstva. Erlić na ministarsko mjesto dolazi s dužnosti državnog tajnika, a prije toga bio je pročelnik zadarskog Odjela za EU fondove.

Hrvatski sabor povjerenje bi novim ministrima trebao iskazati već u utorak. Na sjednici Sabora o povjerenju se glasa bez rasprave, a da bi bili potvrđeni, moraju dobiti glasove 76 zastupnika.

 

Komentari