VIDEO Plenković: Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću! Naći ćemo način kako reagirati

Damjan Tadić/Cropix

Premijer Andrej Plenković uvodno se obratio javnosti i ministrima na još jednoj sjednici Vlade u četvrtak.

Spomenuo je srijedu kada je održana sjednica Nacionalnog vijeća za euro. “Četiri ključne točke u ovih 125 dana koji su pred nama – broj jedan – zaštita informiranosti potrošača, broj dva – pravna sigurnost, treće – prilagodna svih segmenata društva i gospodarstva, a osobito opskrba banaka, poduzeća novcem i četvrto – javna rasprava”, kaže.

Smatra da su svi pripremljeni zakoni kvalitetni te navodi da su neki od njih šireg opsega.

“Kao što smo jučer najavili, Eurposka komisija odobrila je partnerski sporazum s Hrvatskom, koji sadrži nacionalne prioritete za financiranje kroz višegodišnji financijski okvir. Riječ je o devet milijardi eura”, navodi premijer.



Zahvalio je svim akterima koji su sudjelovali na izradi dokumenta. Podsjetio je da je za ovo desetljeće na raspolaganju ukupno 25 milijardi eura za razvoj Republike Hrvatske.

Potom je zahvalio ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu. Spomenuo je susret s veleposlanicima gdje su, kako kaže, raspravili vanjskopolitičke prioritete.

U ponedjeljak imali smo sjednicu Vlade oko cijena naftnih derivata. “Gledat ćemo kako da ponovno reagiramo da cijena benzina i dizela ponovno bude u prihvatljivim okvirima za naše građane, za naše gospodarstvenike. Vlada – svi resori – rade na paketu mjera kako bismo ublažili posljedice ove energetske krize jer su cijene energenata, trenutno na tržištima, toliko velike da većina naših građana nije ni svjesna da mjesečnu struju 10 puta jeftiniju koliko je trenutno tržišna cijena megavat sata”, govori.

Komentirajući optužnice protiv pilota koja je podignuta u Srbiji, Plenković je podsjetio da su se s pilotima sastali prije nekoliko mjeseci te da je optužnica politički montirana.

“Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću, s učincima velikosrpske agresije Miloševićeva režima, Hrvatska je bila žrtva agresije. Domovinski rat imao je oslobodilački karakter i naši piloti bit će pod posebnom skrbi u ovom kontekstu i naći ćemo način kako reagirati”, rekao je Plenković.

Vlada, dodaje, nije dobila nikakav pisani dokument u kojemu se obavještava o optužnicama.

Komentari