VIDEO Počela izvanredna sjednica sabora, prvi se obratio Raspudić: ‘Plenković je sklopio pakt s vragom i sada je vrag došao po svoje’

Screenshot: Saborska TV

Na zahtjev predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sazvao je 17. izvanrednu sjednicu Hrvatskoga sabora. Sjednica će se održati u petak, subotu i nedjelju, 21., 22. i 23. srpnja.

Dvije točke koje je Milanović predložio su zaključci kojima bi Sabor obvezao Vladu da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti, te da u roku 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

O prvom zaključku zastupnici će raspravljati u petak, nakon što na početku sjednice iznesu stajališta na temu po izboru, a o drugom u subotu. Za nedjelju je previđeno glasovanje o zaključcima, a da bi prošli potrebno je da ih podrži većina od 76 zastupnika.



Minuta šutnje za poginule u oluji
Jandroković je otvorio izvanrednu sjednicu minutom šutnje za stradale u oluji.

“Izražavam najprije duboku sućut obiteljima četvero stradalih u razornoj oluji”, rekao je, a zastupnici su minutom šutnje odali počast poginulima.

Pavliček ukazao na probleme u Slavoniji
Zastupnik Suverenista, Marijan Pavliček, ukazao je na probleme u Slavoniji, nakon afričke svinjske kuge i oluje.

“Usmrćeno je 3.000 svinja i to nije krajnji broj. Slavonija bez kulena, kulenove seke nije više Slavonija”, rekao je.

Raspudić: Plenković ne upravlja Hrvatskom
Prvi je za govornicu stigao zastupnik Mosta Nino Raspudić u ime svog kluba koji se obratio “hrvatskom narodu”.

“Što ti je danas u ljeto 2023. ostalo od tvog suvereniteta, upravljaš sam sobom.? Što je ostalo od naše republike? Je li moguće da bahati birokrat, tri tjedna nakon što je eksplodirala plinska afera, nije povukao nikakav potez već se povukao kao mali miš. Zašto nije smijenio Upravu HEP-a istog dana? Je li im ostavlja dovoljno vremena da srede dokumentaciju?”, pitao se.

“Konačno, zašto Plenković nije dao ostavku. U svakoj zapadnoj demokraciji bi Vlada pala nakon slučaja Horvat gdje ministar završi u zatvoru. Što se treba dogoditi da se on povuče i nanovo zatraži povjerenje birača. Andrej Plenković ne upravlja Hrvatskom, ne upravlja Vladom, on ne upravlja HDZ-om, on ne upravlja ni Plenkovićem. Njime upravljaju ljudi koji su ga bez protukandidata instalirali na mjesto šefa stranke, tzv. duboki HDZ. Njima je trebalo umiveno lice kako bi nastavili krasti. Plenković je sklopio pakt s vragom i sada je vrag došao po svoje”, rekao je Raspudić.

Podsjetio je na ranije Plenkovićeve političke poraze te da je odjednom došao na scenu. “Hrvatska Republika je oteta, ali se brani u svojoj srži”, zaključio je, prenosi N1.

 

Komentari