(VIDEO) Predsjednik Milanović u Dubrovniku položio vijenac hrvatskim braniteljima

Foto: Božo Radić/cropix/

U Dubrovniku se obilježava Dan dubrovačkih branitelja i 31. godišnjica najtežeg napada na grad u Domovinskom ratu. U napadu je poginulo 19 branitelja i civila, a na Dubrovnik su pale tisuće projektila. Tim povodom onamo je stigao i predsjednik Zoran Milanović, koji je s predstavnicima lokalne vlasti i braniteljskih udruga te zapovjednicima obrane položio vijence i zapalio svijeće kod spomen-obilježja u gradu i na Srđu.

Na ‘crni petak dubrovački’, u rano jutro 6. prosinca 1991. godine srpsko-crnogorski agresor pokrenuo je je sveopći napad na grad. Agresorska vatra na grad trajala je od rane zore, a najžešći napadi bili su na tvrđavu Imperijal na brdu Srđ ponad grada, kao i na povijesnu jezgru, hotel Belvedere te naselja Nuncijata i Sustjepan.

U jednom trenutku nekolicina branitelja u tvrđavi Imperijal zatražila je od branitelja iz grada da se vatra otvori baš po tvrđavi, na čiji su gornji dio već kročili daleko brojniji pripadnici agresorske vojske. Pokazalo se to učinkovitim odgovorom jer je agresor uskoro bio prisiljen povući se uz velike gubitke.

U jednom danu život je izgubilo 19 civila i branitelja, a ranjeno je njih 60. Tijekom Domovinskog rata na dubrovačkom području poginulo je više od 300 branitelja i civila, svoja ognjišta je bilo prisiljeno napustiti više od 30 tisuća stanovnika, a nanesena je i nemjerljiva materijalna šteta.



– Dakle to je bio jedan od težih dana za Dubrovnik, bilo je i gorih i težih dana za Dubrovnik, gdje je više branitelja poginulo. Ali ovo je bila silina udara, takva kakva je bila. Sve je gorilo, i što je interesantno – cijeli Grad se tada borio. To jedno zajedništvo između svih nas koji smo bili tada u Gradu pod oružjem doprinio je ovakvim rezultatom, rekao je Eduard Čengija, ratni zapovjednik.

– Mi smo to na određeni način i očekivali, jer imali smo podatke da ovi naši pregovarači koji su bili dan prije u Cavtatu, da su pokušali sklopiti nekakvi sporazum, međutim, normalno da u tom vremenu smo mi njih pratili, njihove veze smo pratili i znali, nismo znali točno vrijeme, ali znali smo da će krenut taj napad na Dubrovnik, istaknuo je Ivo Šimunović, pukovnik HV-a.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović odao je počast poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod centralnog spomenika na gradskom groblju “Boninovo”.

Na Stradunu je održan mimohod Gradske glazbe Dubrovnik.

Program obilježavanja, kojim se odaje počast poginulim braniteljima i civilima koji su sudjelovali u obrani Dubrovnika, započeo je u subotu, 3. prosinca utrkom stazom ‘deva’ serpentinama do Srđa, a u nedjelju su diljem Dubrovnika položeni vijenci i zapaljene svijeće te je predstavljen dokumentarni film Ljudi od mora o pripadnicima Odreda naoružanih brodova.

U ponedjeljak je održan sat povijesti u dubrovačkim osnovnim školama, otvorena izložba i prezentacija digitalizirane muzejske građe u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik u tvrđavi Imperijal, predstavljena knjiga Anele Barčić Granica sudbine, prikazan igrano-dokumentarni film Nisam se bojao umrijeti – domoljubna misija Antona Kikaša te održan koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra u Franjevačkoj crkvi Male braće.

Program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja završit će u dubrovačkoj katedrali misom zadušnicom za poginule branitelje i civile te koncertom Doris Dragović na Stradunu.

Komentari