VIDEO Škoro: Povratak stanova u kojima su zaštićeni najmoprimci vlasnicima preduvjet je obnove Zagreba

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Domovinskog pokreta dr. Miroslav Škoro danas je u Hrvatskom saboru održao sastanak s Udrugom ‘Vlasništvo i posjed’ na temu obnove zgrada stradalih u potresu u kojima stanuju zaštićeni najmoprimci koja nije moguća zbog lošeg Zakona o obnovi koji taj problem nije regulirao.

Kako je istaknuto, Hrvatska je jedina članica EU-a koja nije zakonski riješila problem vlasnika kojima su u komunizmu u sklopu tzv. ‘stambene reforme’ oduzimani stanovi i kuće.

“Dovoljno je spomenuti da cijena četvornog metra najma koju država propisuje za tu povlaštenu kategoriju najmoprimaca iznosi 2,4 kn, dok ta ista država plaća najam od 70 kn po četvornome metru za smještaj osoba stradalih u potresu u Zagrebu, Petrinji i Sisku.

Grad Zagreb posjeduje oko 5.000 stanova, od čega je 900 useljeno bez ikakve pravne osnove, a država u svom vlasništvu ima 23.000 stanova. S druge strane, broj nekretnina u kojima su zaštićeni najmoprimci na razini države je oko 1.500 pa je jasno da se taj problem može riješiti odmah, ako za to postoji politička volja čime će se zaštititi i vlasnike i one koji su u njihovim stanovima”, rekao je Miroslav Škoro.



Napomenuo je kako već sada postoji nekoliko sudskih odluka, mahom Europskog suda za ljudska prava, gdje se Hrvatsku direktno proziva da krši ljudska prava kada je u pitanju privatno vlasništvo i kako su ljudi prisiljeni tužiti vlastitu državu.

“Republika Hrvatska je u situaciji da već sada mora isplaćivati milijunske odštetne zahtjeve, morat će platiti i kamatu i sudske troškove i pritom neće moći teretiti nekoga, nego će se to platiti iz državnog proračuna, odnosno na teret svih nas. Postoji velika opasnost da će vlasnici stanova podići veliki broj tužbi, na što imaju potpuno pravo, a posljedica će biti stotine milijuna kuna koje će im država morati isplatiti”, naglašava Miroslav Škoro.

Dodatno, naglasio je kako prema postojećem Zakonu, vlasnici trebaju sufinancirati obnovu kako bi se u obnovljene stanove vratili zaštićeni najmoprimci.

“Takva ideja graniči s ludilom pa vlasničke udruge odgovorno tvrde da nitko od vlasnika neće pristati na takvu ucjenu, a udruge će svim sredstvima koja su im na raspolaganju sabotirati provedbu tog Zakona dok se ne riješe vlasnički odnosi”, ističe Miroslav Škoro te zaključuje da obnova užeg središta Zagreba nije moguća dok se ne riješi problem imovinsko pravnih odnosa.

Komentari