VIDEO Tomašević: Znate što mislim o vodstvu NK Zagreb i nogometnom tajkunu koji je uzurpirao slavnu povijest tog kluba

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima održao je u utorak redovitu tjednu konferenciju za medije.

“Završena je sistematizacija u ZG holdingu i potpisan je dodatak kolektivnom ugovoru”, kazala je Tomaševićeva zmajenica Danijela Dolenec. Podsjetila je da je kolektivni ugovor potpisan u veljači i da se tada Grad obvezao na izradu sistematizacije.

“Okvir je bio da se to pokuša završiti do kraja veljače. Potrajalo je nešto duže”, dodala je.

“Postignuti su glavni ciljevi – osam milijuna eura za plaće i glavni cilj u smislu ujednačavanja koeficijenata. Imate isti koeficijent s obzirom na složenost posla, neovisno u kojoj podružnici radite. Povećanje koeficijenata za komunalne radnike i vozače je poštovano”, navela je.



Prvo pitanje ticalo se stadiona u Veslačkoj.

“To nije stadion NK Zagreb i njima je istekao ugovor u vrijeme prethodne vlasti. No oni se ne žele iseliti. Dobro znate što mislim o vodstvu NK Zagreb i nogometnom tajkunu koji je uzurpirao slavnu povijest tog kluba. Taj objekt je u vlasništvu Grada Zagreba. Ide žalba Visokom trgovačkom sudu i nećemo odustati dok se to ne vrati u vlasništvo Grada”, rekao je Tomašević.

Drugo pitanje bilo je vezano za preizgrađenost grada, npr. Laništa i Blata.

“To su najgori kvartovi što se tiče preizgrađenosti, ali ti planovi su napravljeni prije naše vlasti. I kada bismo zaustavili sve dozvole, i dalje bi godinama nicale nove zgrade. Zato smo pokrenuli izmjene GUP-a. Ono što radimo cijelo vrijeme je da te naslijeđene situacije rješavamo tako da dajemo dodatne kapacitete za škole i vrtiće. Ali očito je da su napravljene greške prije pet do šest godina, kada su izglasani planovi, a nije se razmišljalo o urbanim objektima poput škola”, kazao je Tomašević.

‘Najteža jesen’
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenica Dolenec osvrnuli su se na kapacitete dječjih vrtića u novoj odgojnoj godini, s obzirom na to da se očekuje dodatan pritisak na upise djece onih koji su do sada koristili mjeru roditelj odgojitelj.

“Nakon gotovo dvogodišnje bitke, mi smo uspjeli zakonito izmijeniti odluku o roditeljima odgojiteljima. Hoće li to stvoriti dodatan pritisak na vrtiće, sigurno hoće, no radimo sve što možemo da taj pritisak ublažimo, još od siječnja prošle godine”, istaknula je Dolenec.

Napomenula je da su na istočnom dijelu grada, gdje je najveći broj korisnika te mjere, otvoren vrtić u Kašini, gradi se u Ivanjoj Reci, a uskoro se otvaraju i novi radovi.

Tomašević je istaknuo da će se obustavom isplate dosadašnjih naknada roditeljima odgojiteljima, ove godine oslobađa tek dio novca, a iduće godine znatan iznos. U kombinaciji s povlačenjem EU sredstava za njihovu izgradnju, očekuje se 20-ak projekata u sljedećim godinama.

“Morali smo negdje taj začarani krug prekinuti. Najteža će biti ova jesen što se tiče upisa”, poručio je Tomašević.

Dolenec je podsjetila da je Grad ostavio mogućnost za proširenje kapaciteta kroz najam prostora, upotrebu prostora mjesnih odbora te je istaknula da će sigurno biti situacije da se na upisima neće moći odgovoriti na potražnju.

“Ukoliko se sada pojavi značajno veći interes od korisnika ove mjere, mi ćemo morati pronaći načina da upišemo veći broj djece”, poručila je Dolenec.

https://www.facebook.com/zagreb.hr/videos/1466723200525960

Komentari