VIDEO Žestoki sukobi u Ateni: Građani prosvjedujući tražili pravdu, policija koristila šok-granate

Foto: Twitter

U nedjelju su u Ateni, glavnom gradu Grčke, izbili žestoki sukobi između policije i prosvjednika zbog željezničke nesreće koja se dogodila ranije ovog tjedna, u kojoj je poginulo najmanje 57 ljudi.

Najveći dio prosvjednika činili su studenti sa sveučilišta i željeznički radnici koji su se okupili u središtu Atene kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog nesreće koja je najsmrtonosnija u grčkoj povijesti.

Prosvjednici su bili bijesni zbog činjenice da su se u nesreći dogodile pogibije i ozljede koje su mogle biti spriječene. Kazali su da je učinjeno premalo kako bi se osigurala sigurnost putnika i da je očita neodgovornost vlasti za ovaj tragični događaj. Palili su kante za smeće i bacali Molotovljeve koktele, a policija je morala intervenirati suzavcem i šok-granatama u središtu grčke prijestolnice, prema izvješćima novinara AFP-a.

Prema podacima policije, oko 7500 ljudi okupilo se ispred parlamenta u Ateni s transparentima, odazivajući se pozivu studenata, željezničara i zaposlenika u javnom sektoru. Pustili su stotine crnih balona u nebo u znak sjećanja na žrtve sudara putničkog i teretnog vlaka u utorak navečer.

“Osjećamo ogroman bijes”, rekao je za AFP sindikalac Mihalis Hasiotis koji se pridružio povorci. “Pohlepa i nepostojanje mjera za zaštitu putnika doveli su do najveće željezničke tragedije u našoj zemlji”. Mnogi prosvjednici izrazili su nezadovoljstvo zbog činjenice da je dotrajalost željezničke mreže i problemi u signalno-sigurnosnom sustavu na željeznici prethodno upozoreni, a upravitelj kolodvora Larise, grada najbližeg nesreći, priznao je svoju odgovornost.

“U ovoj zemlji ništa ne ide dobro… Koga oni zavaravaju?”, rekao je Nikos Cikalakis, predsjednik sindikata željezničara.

 

Komentari