Više od stotinu dobitnika Nobelovih nagrada za znanost potpisalo poziv za mir u Ukrajini

Ilustracija

Više od stotinu dobitnika Nobelovih nagrada za znanost potpisalo je poziv za mir u Ukrajini i pozvalo Rusiju da povuče svoju vojsku, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Znanstvenici u deklaraciji navode da je znanost stavila moćno oružje u ruke političara, ali da se ono mora koristiti u miroljubive svrhe.

– Otkriće nuklearne fizike stvorilo je osnovu za izgradnju nuklearnog oružja za uništavanje. Njegovi sadašnji razmjeri imaju potencijal učiniti Zemlju nenastanjivom za ljude i izbrisati ljudsku civilizaciju. Takvo oružje se stoga nikada ne smije koristiti!

Znanstvena otkrića moraju se, napisala su 103 potpisnika, “koristiti isključivo u miroljubive svrhe i za dobrobit i sreću svih ljudi, uz poštivanje Opće deklaracije o ljudskim pravima”.



– Pozivamo ruskog predsjednika Vladimira Putina da poštuje sporazume temeljem međunarodnog prava, da opozove svoje oružane snage, da započne pregovore i uspostavi mir – zaključuje se u priopćenju.

Deklaraciju, koju su potpisali laureati iz cijelog svijeta, inicirali su Društvo Max Planck i Lindau susreti Nobelovaca.

Komentari