Vlada: Financijska pomoć za četiri županije za rješavanje problema komaraca

Cropix

Vlada je na sjednici odobrila financijsku pomoć za rješavanje problema komaraca na području Osječko-baranjske županije, odnosno Grada Osijeka te na području Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Međimurske županije u ukupnom iznosu od 1.594.353 eura.

– Temeljem ovog zaključka poduzet će se sve dodatne mjere radi rješenja problematike dezinsekcije komaraca u cilju što kvalitetnije zaštite zdravlja ljudi na navedenim područjima, a uslijed nepovoljnih ovogodišnjih vremenskih uvjeta koji su doveli do pojačane pojavnosti komaraca, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Financijska sredstva za provedbu ovog zaključka u ukupnom iznosu od 1.594.353 eura osigurana su u državnom proračunu.

Vlada je zadužila Ministarstvo zdravstva da o poduzetim mjerama izvijesti Vladu u roku od 90 dana.



Pomoć za dovršetak realizacije projekta SB-a Varaždinske Toplice

Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog sporazuma o financiranju dovršetka realizacije projekta “Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice”.

Ministarstvo zdravstva osiguralo je u državnom proračunu za 2023. godinu i u projekcijama za 2024. i 2025. iznos od 2.936.740 eura koji nedostaje i potreban je za podmirenje troškova izvedenih građevinskih radova, opremanja te ostalih troškova povezanih s realizacijom tog važnog projekta, naveo je Beroš.

Sporazumom, koji će sklopiti Ministarstvo zdravstva, Varaždinska županija i SB Varaždinske Toplice, uredit će se međusobna prava i obaveze radi dovršetka realizacije projekta.

Vrijednost projekta prvotno je procijenjena na 14.213.918 eura, no povećanje cijena na tržištu utjecalo je na povećanje vrijednosti projekta na 18.454.381 eura s PDV-om, navedeno je u obrazloženju odluke.

Iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. osigurano je 11.015.993 eura bespovratnih sredstava.

Projekt je u završnoj fazi – izvedeni su svi predviđeni građevinski radovi te je 22. studenoga 2022. izvršena primopredaja objekta. SB Varaždinske Toplice provela je postupak javne nabave velike vrijednosti za nabavu opreme te je veći dio opreme već isporučen u bolnicu. Krajnji rok završetka provedbe projekta je 31. kolovoza 2023. godine.

Nabava uređaja za Opću županijsku bolnicu Vinkovci

Također, Vlada je na sjednici donijela zaključak kojim podupire realizaciju nabave uređaja za magnetsku rezonancu za Opću županijsku bolnicu Vinkovci.

– Svrha nabave uređaja je unapređenje zdravstvene zaštite te podizanje dostupnosti, ali i kvalitete zdravstvenih usluga stanovnicima Vukovarsko-srijemske županije u obavljanju djelatnosti radiologije, rekao je Beroš.

Ministarstvo zdravstva financirat će nabavu uređaja u iznosu od 1.300.000 eura, a sredstva će se osigurati preraspodjelom sredstava u državnom proračunu za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu.

Komentari