VLADA GRADI KAPELICE U BETLEHEMU Evo koliko će izdvojiti porezni obveznici za tu investiciju

Pixabay

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na sjednici Vlade održanoj u četvrtak najavio je potporu hrvatskih poreznih obveznika u izgradnji kapelica u Betlehemu. Novčana potpora iznosit će gotovo pola milijuna eura.  

“S obzirom na veliki porast broja posjetitelja Izraelu, planira se gradnja šest kapela, a nastavno na zamolbu gvardijana samostana Svetog duha franjevaca, za financijsku potporu za izgradnju kapele hrvatskih blaženika i mučenika u Betlehemu, Ministarstvo vanjskih poslova je izradilo i uputilo vladi prijedlog odluke o odobravanju istog”, rekao je Gordan Grlić Radman na sjednici Vlade.

Pojasnio je kako se planira gradnja šest kapela, a hrvatska će biti u središnjem dijelu. Kustodija Svete zemlje je darovala teren u Betlehemu.

“Za izgradnju hrvatske kapele izdane su dozvole, izgradnja je procijenjena na 450 tisuća eura, unutrašnjost i inventar bit će obogaćeni umjetničkim djelima koja će darovati hrvatski umjetnici”, naglasio je ministar.



Reakcija stranke GLAS

Vrlo brzo nakon sjednice Vlade stigla je reakcija iz stranke GLAS u obliku priopćenja za javnost.

“Na današnjoj sjednici Vlade ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman obavijestio nas je da će hrvatski porezni obveznici graditi kapelicu u Betlehemu i da će ih to koštati 450 tisuća eura.

I ne bi to bila neka vijest da Hrvatska sjedi na višku novca i više ne zna gdje ih i kako potrošiti.

Međutim, kad ti isti porezni obveznici s onkološkim bolestima čekaju na terapiju zračenja tri mjeseca jer, očito, nemamo dovoljno aparata, ta vijest postaje skandalozna. Pritom se trenutno u KBC Sestre milosrdnice na terapiju ne može ni doći jer je aparat u kvaru. I tako svako malo. Da ne govorimo da udruge i liječnici već godinama mole Vladu da nabavi barem jedan aparat za intraoperativno zračenje, koji bi mnoge bolesnike spasio od dugotrajnog odlaska na radioterapiju. Jedan takav aparat, za usporedbu, košta 5 milijuna kuna, a kapelica u Betlehemu gotovo 3,5 milijuna”, piše u priopćenju GLAS-a.

Anka Mrak-Taritaš iz GLAS-a predložila je u Saboru da Vlada nabavi tri takva aparata, pa ćemo vidjeti mišljenje Vlade kad se taj prijedlog nađe na sjednici.

“Plenkovićeva Vlada uvijek je znala mudro postaviti prioritete pa tako i ovaj put – prvo svi njihovi klijenti i Crkva koja osigurava glasove, a tek ako išta ostane ono što građanima stvarno treba. A za liječenje onkoloških bolesnika ima, očito, alternativnu terapiju – neka se mole u betlehemskoj kapelici”, zaključuje se u priopćenju GLAS-a.

Komentari