Vlada skriva istinu o ključnim nalazima o Domu u kojemu je umrlo 18 ljudi

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Ministri Vili Beroš i Vesna Bedeković te Splitsko-dalmatinska županija lažu kada tvrde da izvještaje inspekcija o stanju u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu ne objavljuju zbog izvida koje provode državno odvjetništvo i policija. Na pitanja  bi li objava inspekcijskih izvještaja negativno utjecala na izvide iz splitskog Općinskog državnog odvjetništva – ODO, danas su odgovorili:

“…Ističem kako izvještaji ovlaštenih ministarstava Republike Hrvatske ni u kom slučaju ne mogu negativno utjecati na izvide koje provodi Općinsko državno odvjetništvo u Splitu povodom događaja u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu”, stoji u mailu s potpisom Josipa Mršića, glasnogovornika splitskog ODO-a.

Opravdavanje neobjašnjive tajnovitosti

Drugim riječima, objava inspekcijskih izvještaja ne bi smetala državnim odvjetnicima niti bi utjecala na izvide. No na niz uzastopnih mailova poslanih Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Splitsko-dalmatinskoj županiji kao osnivaču Doma dobivali smo odgovore koji neobjašnjivu tajnovitost pokušavaju opravdati izvidima nadležnih tijela te se pozivaju na policiju i Državno odvjetništvo.

I pritom su nas očito obmanjivali. Od 7. travnja, kada je covid-19 otkriven kod desetero korisnika Doma, oboljelo ih je 68, a preminulo 18. Iz niza činjenica objavljenih u medijima može se zaključiti kako se u komunikaciji između liječnice zadužene za brigu o korisnicima Doma, njegovog osoblja i epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo odstupalo barem od “Uputa za sprečavanje i suzbijanje epidemije covid-19 u domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi” Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar od 27. ožujka.



No inspekcije ministarstava misle drugačije, no taje izvještaje, navodno zbog izvida.

Da im je stalo do neovisnosti Državnog odvjetništva, za skandal u Domu ne bi javno krivili samo virus.

Postoji barem jedan dobar razlog koji je i prije odgovora Općinskog državnog odvjetništva upućivao na zaključak kako ministarstva ne govore istinu kada se pozivaju na izvide kao razlog zatajivanja inspekcijskih izvještaja: oboje je ministara, naime, objavilo inspekcijske zaključke. Da im je zaista stalo do neovisnosti izvida Državnog odvjetništva, na konferencijama za novinare sasvim sigurno ne bi govorili kako ‘u Domu nitko nije kriv, osim virusa’.

A to su radili u više navrata.

Prvi je put na redovitoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske održanoj 25. travnja ministar Beroš kazao kako su nadležne službe njegovog Ministarstva otkrile da s medicinske strane u Domu nije bilo propusta i da su nadležna liječnica te epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije postupali po propisima i pravilima struke.

I Beroš i Bedeković nas uvjeravali da nitko nije kriv

Dan kasnije, na novinarsko je pitanje ministar Beroš objelodanio tko je kriv za bolest i smrt u Domu. ‘To je virus’ priopćio je ministar zdravstva te obećao objavu ‘zajedničkog izvješća’ dvaju ministarstava.

Nekoliko dana kasnije, 1. svibnja, na konferenciji Stožera civilne zaštite Beroš će se pojaviti u društvu ministrice Vesne Bedeković. Domovi za starije i nemoćne najvećim su dijelom u nadležnosti ministarstva zaduženog za socijalnu skrb, no za medicinsku brigu o korisnicima odgovorne su službe Ministarstva zdravstva.

Istodobno, domovi su i županijske ustanove, što u praksi znači da županijske vlasti u njih zbrinjavaju svoje kadrove. Uglavnom, Beroš i Bedeković na Međunarodni su dan rada nešto šire obrazložili izvještaje inspekcija svojih ministarstava. Čelni čovjek zdravstvenog resora ponovio je kako s njihovog gledišta nije bilo propusta.

“Dom za starije i nemoćne u Splitu pridržavao se svih uputa”, dodala je Bedeković

Pokušalo se doći do cjelovitih inspekcijskih izvještaja. te kojim se je putem došlo do zaključaka objavljenih na konferencijama nacionalnog i županijskog stožera.

Ministarstvo zdravstva na traženje izvještaja odgovorilo je dvjema rečenicama.

“U zapisniku koji se sačinjava tijekom inspekcijskog nadzora navode se činjenice na temelju kojih inspekcija poduzima mjere ovisno o utvrđenome, a sve u skladu s ovlastima koje su propisane odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Napominjemo da je cjeloviti predmet dostavljen Ministarstvu unutarnjih poslova, Ravnateljstvu policije, dok je nadzor nad radom medicinskog osoblja Doma za starije i nemoćne osobe u nadležnosti inspekcije Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku”, poručili su iz Ministarstva zdravstva, prebacujući tako lopticu na tijela kaznenog progona.

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bili su jasniji.

“S obzirom da je u tijeku provođenje izvida od strane Državnog odvjetništva, nismo u mogućnosti dostaviti traženo izvješće”, naveli su.

Nikome ne odgovara potraga za krivcima

Utvrđivanje krivaca za stanje u splitskom Domu ne bi nikome odgovaralo. Ako bi se izvidi i istrage koncentrirali na medicinsko osoblje Doma, ono bi dokazivalo da je radilo sve što je moglo i podsjećalo da je Zdravka Đapić Kolak, glavna domska sestra, rekla kako je 21. ožujka od županijskog stožera uzalud tražila zaštitnu opremu za osoblje.

Ako bi se išlo prema Ivanu Škaričiću, profesoru povijesti i bivšem gradonačelniku Omiša, kojeg je HDZ nakon izbornog poraza postavio na mjesto ravnatelja, on bi se, vjerojatno, pretvorio u vrlo neugodnog svjedoka. U svoju bi korist navodio preporuke i odluke koje je donosio u cilju sprječavanja širenja covida-19 po Domu, vjerojatno čak i činjenicu da se u objektu na Zenti gdje mu je ured – Dom, naime, ima dva objekta u Splitu, u Vukovarskoj ulici i na Zenti, te jedan u Starom Gradu na Hvaru – nije širila zaraza.

Postavljalo bi se pitanje i jesu li zaposleni u Domu imali uvjeta provoditi sve propisane mjere ako nadležni stožeri, županijski i nacionalni, nisu osigurali dovoljno zaštitnih sredstava i ako su sobe u ustanovi četverokrevetne. Ne bi bila ugodna ni potraga za odgovornima u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, jakom uporištu vladajuće stranke, a konačno, ne treba smetnuti s uma ni da je dio korisnika u Dom smješten preko veze, pa bi i njihove obitelji vjerojatno imale poneku toplu riječ za eventualne optuženike.

Politika je rekla – kriv je virus

Zato je bilo neophodno izaći s političkim stavom o krivnji virusa nedugo nakon što je objavljeno kako istražitelji imaju zanimljive dokaze. Ne treba zaboraviti, ključna institucija u provođenju istraga u Republici Hrvatskoj je Državno odvjetništvo, a njegovu čelnu osobu bira saborska većina.

A i ona, dotična većina, zasigurno bi u ovo predizborno doba najviše voljela da se potraga o uzrocima širenja covida-19 splitskim Domom za starije i nemoćne svede na parafrazu kultne misli znamenitog hrvatskog modernog filozofa – ko je umro, umro je, piše Index istrage.

Komentari