Vlada: Usvojen novi paket mjera za pomoć Ukrajini

Foto: Davor Pongracic/Cropix

Vlada je usvojila novi paket mjera za pomoć Ukrajini. Riječ je o materijalnim sredstvima i vojnoj opremi kojom će se dodatno osnažiti i unaprijediti sposobnosti ukrajinske vojske, osobito kopnenih i zračnih snaga.

Na zatvorenom djelu sjednice Vlada je usvojila i osmu odluku o vojnoj pomoći Ukrajini čime se pokazuje kako Hrvatska i dalje čvrsto stoji uz Ukrajinu u njezinoj borbi za suverenitet i teritorijalni integritet. Vrijednost materijalnih sredstava koja će se darovati Ukrajini temeljem osme Odluke Vlade iznosi oko 30 milijuna eura.

Vlada RH do sada je donijela sedam Odluka o darovanju materijalnih sredstava Ukrajini, odnosno vojnoj pomoći Ukrajini, a za njihovu provedbu bilo je zaduženo Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane. Prva Odluka Vlade tako se odnosila na humanitarna sredstva, a u svim ostalim Vladinim odlukama bila je riječ o darovanju materijalnih sredstava.

Riječ je o materijalnim sredstvima i vojnoj opremi kojom će se dodatno osnažiti i unaprijediti sposobnosti ukrajinske vojske, osobito kopnenih i zračnih snaga. Također, donacijama će se dodatno poboljšati oprema i naoružanje ukrajinskih vojnika.



– Važno je naglasiti sveobuhvatnu bilateralnu pomoć Ukrajini, od čega se najveći iznos, do sada oko 180 milijuna eura, odnosi na vojnu pomoć. Pomoć se ostvaruje i kroz inicijative Europske unije, odnosno trodijelni pristup usmjeren na donaciju opreme Ukrajini, nabavu i jačanje industrijske proizvodnje, rekao je ministar obrane Mario Banožić i u ovoj prigodi čestitao Ukrajini koja danas obilježava Dan neovisnosti.

Ukupna pomoć Ukrajini iznosi 256 milijuna eura što predstavlja značajnu donaciju i potporu ukrajinskom narodu.

Komentari