Vlada za ravnatelja agencije za ugovaranje projekata Europske unije imenovala Dragana Jelića

Foto: Cropix / Goran Mehek

Vlada je na zatvorenome dijelu sjednice imenovala Dragana Jelića ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju, na razdoblje od četiri godine.

Dragan Jelić dosad je bio vršitelj dužnosti ravnatelja te agencije.

Na osobni zahtjev razriješena je dosadašnja članica Upravnog vijeća Središnjeg registra osiguranika Sanja Smoljak Katić. Novom članicom Upravnog vijeća koja se imenuje na prijedlog Gospodarsko-socijalnog vijeća iz redova poslodavaca imenovana je Vedrana Gado, priopćila je Vlada.

Također su utvrđena stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara, odnosno Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS), 15. i 16. svibnja te Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 16. svibnja.



S obzirom na to da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama ona prethodno ne objavljuju.

Uz to, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u tjednu prije samoga sastanka.

Vlada napominje da će sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade u europskim poslovima na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima, te tijeku i rezultatima rasprave izvještavati Sabor.

Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora.

Usvojen je i Zaključak u vezi s prihvaćanjem Godišnjeg izvješća strateške razine o implementaciji NATO Zavjeta za obrambena izdvajanja (Defence Investment Pledge – DIP).

Članovi Vlade usmeno su izviješteni o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj.

Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2023. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije.

Cjelovit materijal te točke dostupan je na poveznicama zakonski i podzakonski akti.

Komentari