Vlasnica doma za starije i nemoćne u Andraševcu osuđena na četiri i pol godine zatvora

Ilustracija Foto: Pixabay

Vlasnica Doma za starije i nemoćne osobe ‘Zelena oaza’ u Andraševcu Gabrijela Čičković nepravomoćno je osuđena na četiri i pol godine zatvora. Šest korisnika poginulo je u požaru u siječnju prošle godine. 

Prema presudi, Čičković, koja nije došla na izricanje presude zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine, morat će platiti oko 100.000 kuna sudskih troškova. Uz to, u odvojenim parničnim postupcima obitelji triju žrtava od vlasnice ‘Zelene oaze’ traže 780.000 kuna za naknadu neimovinske štete za smrt roditelja.

Tužiteljstvo je teretilo Čičković da je tijekom 2012. i 2013. ishodila rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko-zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u obiteljskom domu u Andraševcu.

Potom je, kao predstavnica obiteljskog doma za starije i nemoćne, bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi, proširila profesionalnu djelatnost pružanja socijalnih usluga skrbi sa smještajem starijih osoba na stambeni i pomoćni objekt u Andraševcu.



U stambeni objekt smjestila je još devetnaest korisnika, dok je u pomoćni objekt odnosno preuređeno spremište, izgrađeno od drveta i cigle, smjestila još šest starijih te teško pokretnih i nepokretnih korisnika.

Iako svjesna da su korisnici u pomoćnom objektu potpuno ovisni o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja, a da ona kao predstavnica obiteljskog doma sa svojom obitelji živi u dislociranoj obiteljskoj kući, udaljenoj oko 700 metara, okrivljenicu se teretilo da je propustila teško pokretnim i nepokretnim korisnicima osigurati skrb njegovatelja, tako da je za skrb o svih 25 korisnika u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila za rad u noćnoj smjeni samo jednu njegovateljicu, reklo je tužiteljstvo.

Vlasnicu se teretilo da je postupajući na taj način pristala da teško pokretne i nepokretne osobe borave bez nadzora i neophodne pomoći i u mogućim uvjetima životne ugroženosti.

Kada je u pomoćnom objektu tijekom noći 11. siječnja 2020. između 4,10 i 4,55 sati došlo do kvara i zapaljenja električnog kalorifera, koji se koristio za zagrijavanje prostorija, uslijed izostanka nadzora jedine njegovateljice, došlo je do širenja požara na cijelu unutrašnjost pomoćnog objekta.

Zbog gušenja ugljičnim monoksidom smrtno su stradali korisnici stari 69, 82, 84, 85, 90 i 104 godine čija tijela su potom izgorjela.

Komentari