Vodi se teška borba s nabujalim rijekama Murom i Dravom: Evakuiran dio stanovnika općine Peteranec

Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix

Na sjeveru Hrvatske i dalje se vodi teška borba s nabujalim rijekama Murom i Dravom, koje su uzrokovale izvanredno stanje u dijelovima regije. Tijekom protekle noći, najkritičnije je bilo u Podravini, između Drnja i Hlebina, gdje je nasip na nekoliko mjesta počeo propuštati. Brza intervencija i pomoć vatrogasaca i pripadnika Hrvatske vojske, njih 160, pridonijela je sanaciji ugroženih područja. Prvi put u ovom slučaju, država je građanima poslala i upozorenje putem SMS-a, prenosi Dnevno.hr.

Međimurje obranjeno
Izvanredna obrana od poplave je još uvijek na snazi, s posebnim naglaskom na situaciju uz rijeku Muru. U Kotoribi mještani i vatrogasci pune vreće s pijeskom kako bi spriječili daljnje izlijevanje vode.

Međimurski župan, Matija Posavec, izvijestio je Hrvatski radio da su se uspješno obranili od poplava na desecima kilometara branjenog područja uz rijeku Dravu i Muru. U Pušćinama dodatno jačaju nasipe i postavljaju folije, a mještani i vatrogasci postavljaju nasipe kako bi osigurali svoje domove.

Smiruje se situacija kod Zagreba
Stanje nizvodno od Zagreba se smiruje. Sava je srušila rekord iz 2014. u Dubrovčaku, ali je u Rugvici i Dubrovčanima najgore prošlo, pa više nije na snazi izvanredno stanje.



Kod Osijeka vrhunac do petka
Situacija uz rijeku Dravu i dalje zahtijeva pažnju. Vodeni val raste i stigao je u virovitički kraj, dok se vrhunac vodenog vala kod Osijeka očekuje do petka.

 

Situacija je pod kontrolom na području Repaša , ali Drava je ostala u koritu. S druge strane, Križnica je potpuno odsječena rijekom, a prilazi mostu su zatvoreni zbog visokog vodostaja.

Najteže pogođena općina Peteranec
Najteže je pogođena općina Peteranec koja se nije uspjela obraniti unatoč branjenju nasipima. Preko noći, voda iz potoka Gliboki i starog toka Drave okružila je Starogradsku ulicu i Tore, poplavivši obje ceste. Ubrzano dizanje vode rezultiralo je poplavom dijela kuća, unatoč naporima da ih zaštite zečjim nasipima.

Dio stanovnika je evakuiran u Društveni dom u Sigecu, dok su drugi potražili smještaj kod susjeda i rodbine.

Svi raspoloživi resursi, uključujući vatrogasce i vojnike, daju sve od sebe kako bi se ublažile posljedice poplave. Unatoč teškoćama, stanovnici zahvaćenih područja ne gube nadu i zajedničkim naporima bore se protiv nesmiljene prirode.

Načelnica općine Hlebine, Božica Trnski, izrazila je zahvalnost za svu pomoć i napor koji su uloženi u obranu od poplava te optimistično istaknula da je najteže prošlo. Međutim, situacija zahtijeva stalni nadzor i pripravnost jer se vodeni val nastavlja širiti.

 

Komentari