Volodimir Zelenski kreće u reformu pravosuđa, ima važan cilj

Foto: Facebook

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je u četvrtak da je odobrio plan reformi za unaprjeđenje kaznenog sustava i onog za provedbu zakona, ključnih elemenata u planovima za osiguranje brzog članstva u Europskoj uniji.

“Moramo osigurati sustav koji jamči pravdu i vladavinu prava u našoj zemlji, kompatibilan s našim ciljem brzog pridruživanja Uniji”, izjavio je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Promjene bi, rekao je Zelenski, bile dio novog društvenog ugovora koji bi osiguravao građanima da se osjećaju sigurno i zaštićeno. “Povjerenje u državu temelji se na povjerenju u one koji djeluju u njeno ime. Provođenje zakona i tužiteljstvo su ključni za to, kao i svi koji rade u državnom aparatu”, ustvrdio je.

Ukrajina, koja se bori protiv ruske agresije, službeno je podnijela zahtjev za članstvo u Uniji, a kao ključne elemente na tom ukrajinskom putu EU vidi okončanje “endemske” korupcije, nadogradnju zakonodavstva, kao i reforme u pravosuđu, piše Reuters.



Bruxelles je Kijevu dodijelio službeni status kandidata u lipnju prošle godine, četiri mjeseca nakon što je Rusija pokrenula invaziju, ali proces pridruživanja Europskoj uniji obično traje godinama, u vidu usklađivanja zakona i propisa zemlje kandidata s pravilima Unije.

No Zelenski želi da se taj proces ubrza, a pregovori o članstvu počnu ove godine.

U tom pogledu je dobio i podršku predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole, koja je početkom ožujka posjetila Ukrajinu.

“Nadam se da pregovori o pristupanju mogu započeti već ove godine. Budućnost Ukrajine je u Europskoj uniji”, poručila je Metsola u Lavovu.

Komentari