Von der Leyen: Naše sankcije duboku su pogodile rusko gospodarstvo

Foto: Twitter

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pohvalila je u Kijevu napredak Ukrajine na njezinu putu prema otvaranju pristupnih pregovora s Europskom unijom i ponovila potporu toj zemlji u otporu ruskoj agresiji dokle god bude trebalo.

Moram reći da se napravili izvrstan napredak. Želim reći koliko smo impresionirani reformama koje ste proveli usred rata, izjavila je von der Leyen na konferenciji za novinare u Kijevu nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Ovaj posjet dolazi u povijesnom trenutku kada očekujemo političku odluku o početku pregovara za članstvo naše zemlje u EU-u, rekao je Zelenski.

Izrazivši uvjerenost da će Ukrajina dobiti zeleno svjetlo, Zelenski je rekao da će ta odluka biti od ključne važnosti ne samo za njegovu zemlju nego i za cijelu Europu.



– Kada započnemo pregovore o članstvu u Europi više neće biti sivih geopolitičkih zona, rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao kako ne očekuje da se njegovoj zemlji gleda kroz prste kada je riječ o ispunjavanju kriterija koje je Komisija postavila da bi dobila preporuku za početak pregovora.

To se odnosi na vladavinu prava, zaštitu ljudskih prava i nacionalnih manjina, transparentnost u radu državnih instititucija, borbu protiv korupcije.

Von der Leyen je najavila da će Komisija uskoro predložiti državama članicama EU-a 12. paket sankcija protiv Rusije.

– Mi ćemo i dalje tjerati Rusiju da plaća za svoj agresivni rat, a naše postojeće sankcije duboku su pogodile rusko gospodarstvo, rekla je.

Prijedlog novog paketa sankcija sadržavat će nova imena sankcioniranih, onih koji su odgovorni za vojnu invaziju i okupaciju dijelova Ukrajine, onih koji uključeni u otmice djece i onih koji sudjeluju u širenju lažnih vijesti i propagande.

Nove sankcije će također uključivati nove zabrane za uvoz i izvoz te mjere protiv onih koji omogućavaju zaobilaženje sankcija.

Također je najavila i prijedlog o korištenju profita koje donosi zamrznuta ruska imovina za obnovu Ukrajine.

Predsjednica Komisije se nakon razgovora s predsjednikom Zelenskim obratila i zastupnicima ukrajinskog parlamenta. U svom obraćanju ponovila je da će EU podržavati Ukrajinu kolikogod bude trebalo.

Rekla je da je Europa predugo vjerovala da je moguće trgovati s Rusijom i integrirati je u europski sigurnosni poredak.

Ali, to nije išlo i neće biti moguće sve dok se Rusija vodi varljivim snovima o carstvu. To je ključna lekcija koju ste nas vi, narod Ukrajine, naučili tijekom rata, rekla je von der Leyen.

Komentari