Von der Leyen stiže u BiH, Čović ne skriva oduševljenje: ‘Optimističan sam’

Foto: Damir Krajač/Cropix

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je dolazak predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u BiH.

Naveo je da bi čelnica Europske komisije već 1. ili 2. studenog mogla doputovati u Bosnu i Hercegovinu.

“Optimističan sam oko toga da ćemo dolazak gospođe von der Leyen dočekati sa završenim usvajanjem zakona koje smo prošlog tjedna dogovorili, a potvrdit ćemo ih 26. listopada na našoj koordinaciji koja će biti organizirana u Sarajevu, gdje će domaćin biti SDP, odnosno stranke ‘trojke'”, rekao je Čović za Dnevni avaz, a prenosi N1.

Istaknuo je da su odnosi s partnerima u vlasti vrlo dobri i da, kada se razgovara u miru i kada svi stave na znanje interes Bosne i Hercegovine i njezin europski put, nađe se rješenje.



“Puno je toga gdje se razlikujemo, ali smo, praktično, i na posljednjem sastanku, na kojem je domaćin bio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, pokazali da smo u stanju naći rješenja tamo gdje se ona skoro i ne vide”, naveo je Čović.

Rekao je da je za BiH, uz europski put, izuzetno važan i put ka NATO-u, dodajući da BiH o tome ne može govoriti jednim glasom, ali da treba, kako navodi, raditi na unutarnjoj pravnoj sigurnosti u skladu s ustavnim nadležnostima.

‘Mislim da će vrlo brzo i šef NATO-a doći u BiH’
Čović je naveo da razumije stav predstavnika srpskog naroda koji govori da ne želi biti dio NATO-a.

“Ali, mnogo važnije od tog konačnog stava je kako se mi ponašamo u svim iskušenjima i izazovima kao zemlja, kad je u pitanju suradnja s NATO-om. S te strane moramo biti zadovoljni i mislim da će vrlo brzo i šef NATO-a doći u BiH. To bi bila poruka da imamo svoje mjesto u jednoj takvoj sigurnoj asocijaciji, bez obzira na naše različite stavove”, zaključio je čelnik HDZ-a BiH.

Govoreći o sudskom procesu protivDodika pred Sudom BiH, Čović je rekao da Dodikovo pojavljivanje na prvom ročištu nije imalo nikakav utjecaj na razgovore koje vode predstavnici stranaka u vlasti na nivou BiH.

Komentari