Von der Leyen u BIH: Vi ste budućnost Europske unije, a vaša budućnost je EU

Foto: Twitter

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas tokom službene posjete Bosni i Hercegovini kako je istinsko zadovoljstvo biti u Sarajevu u ovom povijesnom trenutku za BiH, te je poručila da Bosna i Hercegovina ima svoje mjesto u srcu Europske unije.

– Vi ste dio Europe, vi pripadate našoj uniji – kazala je ona u obraćanju predstavnicima političkog i javnog života u BiH, civilnog društva, veleposlanicima i medijima.

Istaknula je da je njena poruka koju želi prenijeti svim građanima BiH “vi ste budućnost Europske unije, a vaša budućnost je EU”.

Kazala je da građani BiH istinski vjeruju u Europu.



– Više od tri četvrtine vaših građana podržava članstvo u EU i za to postoji snažna većina u svim dijelovima zemlje – kazala je ona.

– Put ka EU je put ka boljoj BiH. Riječ je o tome kako napraviti zemlju o kojoj mladi sanjaju. Dosta generacija je rođeno poslije rata, koje žele ujedinjenu zemlju, učeći na iskustvima iz prošlosti, ali okrenuti ka budućnosti. Zemlja ima jedinstvenu priliku u ovoj generaciji da napravi iskorake. Želim ohrabriti sve vas koji ste danas ovdje da tu priliku iskoriste. Upravo to je cilj naše preporuke za status kandidata BiH za članstvo u EU.

Napomenula je da je i u teškim trenucima, poput pandemije COVID 19, ostvaren napredak.

– Iskorak je napravljen i ovog tjedna u suradnji s EUROPOL-om. Poruka je gdje ima političke volje ima i načina. Sada je prilika da se udruže snage u zemlji. Pozivam vas da nikada ne gubite iz vida ono što je na kraju ovog puta. Uz vaš rad i angažman BiH će biti zemlja gdje su svi jednaki pred zakonom. Bit će to zemlja koja je privlačna za investitore. U vašim rukama je ključ da se to ostvari. Reforme nisu bitne samo zato što vode u EU, bitne su jer će vašu zemlju učiniti boljim mjestom za one koji tu žive. Dame i gospodo, vrata EU su otvorena – rekla je Ursula von der Leyen.

Ponovila je da je odgovornost novoizabranih dužnosnika da idu ka ovom cilju i naglasila da ih uvjerava da su uz njih.

– Podržat ćemo vaše reforme i biti uz vas na tom putu.

 

Komentari