VON DER LEYEN: Znamo da će trebati još i mi ćemo nastaviti pomagati Ukrajini

Ursula von der Leyen Foto: Screenshot

Europska komisija je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi najavila paket pomoći vrijedan 200 milijuna eura za ukrajinske izbjeglice i prognanike.

– Danas smo se okupili s jasnim ciljem: podržati hrabri ukrajinski narod, koji se bori protiv agresora i za svoju slobodu, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

U ime Komisije obećala je 200 milijuna eura pomoći.

– Znamo da će trebati još i mi ćemo nastaviti pomagati Ukrajini, dodala je predsjednica Komisije.



Prošli je mjesec na donatorskoj konferenciji za Ukrajince unutar i izvan zemlje obećana pomoć dosegnula iznos od 9,1 milijardu eura.

Oko osam milijuna ljudi, od kojih su dvije trećine djeca, prognano je unutar Ukrajine od početka ruske agresije, a više od 5,3 milijuna Ukrajinaca našlo je utočište u državama članicama EU-u i susjednim zemljama.

Na donatorskoj konferenciji u Varšavi sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković. U prigodnom obraćanju istaknuo je da Hrvatska stoji uz Ukrajinu, i stajat će uz nju koliko god bude potrebno pomagat će na razne načine borbi ukrajinskog naroda za slobodu.

Vlada RH u srijedu je donijela odluku o pomoći od četiri milijuna eura te donacije vode i lijekova hrvatskih tvrtki vrijedne milijun eura.

 

Komentari