Vrdoljaka će naslijediti Leverić ili Batinić. Mogu li prije izbora dići HNS s povijesno niskog rejtinga?

Goran Mehkek / CROPIX

Iako se bori s jednim od najnižih rejtinga u zadnjih desetak godina, Hrvatska narodna stranka priprema se za novu eru, nakon što vodstvo stranke napusti Ivan Vrdoljak koji je sve više okrenut privatnom biznisu.

Na Predsjedništvu HNS-a donesena je odluka o pokretanju kandidacijskog postupka za unutarstranačke izbore u HNS-u, a po njihovom stranačkom statutu, kandidiranje je moguće i samo 72 sata prije održavanja Sabora HNS-a, koji će se održati 19. travnja.

Samo naprijed

Došlo je vrijeme da novo vodstvo, s novom energijom i novom vizijom preuzme HNS, vodstvo koje će razmišljati o tome gdje će Hrvatska biti 2030. i dalje. Osobno bih volio da bude što više kandidata. Očekujem i veliki odaziv stranačkih kolegica na najviše funkcije u stranci jer sudjelovanje žena i njihova puna participacija u svim društvenim područjima, uključujući i participaciju u procesima političkog odlučivanja i pristupu moći, temelj su razvoja društva. Očekujem da će novo vodstvo nastaviti ni lijevo, ni desno – nego samo naprijed, poručio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Proces unutarstranačkih izbora u HNS-u započeo je odlukom Središnjeg odbora HNS-a na sjednici održanoj 21. rujna 2019. godine i podrazumijeva održavanje skupština u podružnicama, županijskim organizacijama te regionalnim savezima stranke. Na Saboru HNS-a biraju se novi predsjednik, zamjenik predsjednika HNS-a, potpredsjednici i članovi Nadzornog odbora, Suda časti i Odbora za Statut.



Predviđene su četiri mogućnosti kandidiranja: osiguravanjem potpore Središnjeg odbora HNS-a ili Predsjedništva HNS-a, ili dva regionalna saveza, ili šest županijskih organizacija, ili najmanje 10 posto delegata na Saboru, pojašnjeno je iz HNS-a.

Vrh za dogovor

Potporu za kandidaturu za predsjednika od dosadašnjeg šefa stranke Vrdoljaka, kako se čini, imaju Alen Leverić iz HNS-ove tradicionalno jake baze – sjeverozapadne Hrvatske, gdje je predsjednik varaždinske županijske organizacije te Milorad Batinić, šef kluba HNS-a u Saboru, dok kao najizglednija kandidatkinja za zamjenicu predsjednika slovi zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš, koja je od 2017. godine i predsjednica HNS-a Osijeka, pravnica koja je ranije vodila Veletržnicu.

Čini se da bi vrh stranke želio da se postigne načelni dogovor o tome tko ima najviše šanse i da izborni Sabor prođe mirno, ali moguće je i da do 19. travnja opstanu obje kandidature, i Leverića i Batinića, te da se na samom Saboru provedu »pravi« izbori. HNS trenutačno ima vrlo nizak rejting među biračima, kreće se oko svega dva posto potpore, pa u vrhu stranke priželjkuju da prethodni dogovor sve riješi, kako se ne bi pisalo u negativnom kontekstu o stranci, piše Novi list.

Komentari