Vrhovni sud osudio izjavu ministra Tome Medveda kao “krajnje neprimjerenu”

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Vrhovni sud osudio je jučerašnju izjavu ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Tome Medveda o odlukama Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Naime, Ustavni sud je prošlog mjeseca prihvatio tužbu bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane Ive Lamešića i pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda, koji mu je odbio priznati prava i povlastice koje uživaju hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Oružanih snaga RH, vratio na ponovno odlučivanje.

– Očekujem od Visokog upravnog suda da će, kao što su i do sada preko 100 tih tužbenih zahtjeva odbili, to učiniti i ubuduće, rekao je o tome Medved.

Vrhovni sud o tome se danas oglasio priopćenjem.



– Krajnje je neprimjereno da potpredsjednik Vlade i ministar u Vladi javno iskazuje da očekuje postupanje nekog suda na određeni način, jer takvim iskazom narušava neovisnost sudbene vlasti. Naime, takav iskaz može biti shvaćen kao pritisak na nositelje sudbene vlasti i uputa kako određeni predmet treba riješiti, u skladu s očekivanjima izvršne vlasti, stoji u priopćenju.

Dodaje se da je na taj način povrijeđeno temeljno načelo vladavine prava, dovedeno u pitanje pravo na pravično suđenje, te narušeno povjerenje javnosti u neovisnost sudbene vlasti.

– Plediramo da se pripadnici izvršne vlasti, pogotovo oni najviši, ne očituju o sudskim postupcima koji su u toku, te posebno da ne ističu svoja očekivanja kako će sudovi riješiti te predmete, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Komentari