Vrtić djeci zabranio božićno drvce, roditelji ogorčeni: ‘Moramo misliti na one koji nisu vjernici’

Pixabay

Dječji vrtić Mobi u okrugu Lokstedt u Hamburgu, koji pripada ‘Zakladi za dječje vrtiće Finkenau’, u svojim prostorijama ne želi postaviti božićno drvce i ukrase zbog učenika koji nisu kršćani, odnosno, kako su napisali u pismu roditeljima, zbog vjerske slobode.

“Mi smo se kao tim odlučili protiv toga jer ne želimo isključiti nijedno dijete ili njihovu vjeru. Zato će ove godine ukrasi za blagdane biti “prilagođeni”. U tom stilu su uređene prostorije i izrađeni adventski kalendari”, piše u pismu koje je uprava vrtića poslala roditeljima.

27123793
pixabay

Roditelji ogorčeni zbog odluke
Kako prenosi Fenix Magazin, mnogi su roditelji ogorčeni i nemaju razumijevanja za takvu politiku, a ova odluka dolazi nakon što se u Njemačkoj godinama predlaže da se Božićni sajam zove ‘Zimski sajam’.

Barbara Sievert (64), koja u vrtić dolazi po svoje unuke, a i sama je učiteljica, za njemački Bild je kazala kako je drvce jednostavno dio božićnog vremena.



“Mislim da je tužno što djeca u ovom vrtiću ne mogu imati božićno drvce”, rekla je.

Članica uprave: Ne postoji samo jedna tradicija
Zaklada ima 30 vrtića, a pojedini objekti sami odlučuju u kojoj će mjeri ukrasiti prostorije, objašnjava Linda Köster, članica uprave pružatelja usluga vrtića „Stiftung Kindergartenen Finkenau“.

Köster kaže kako nema ništa loše u tome da božićno drvce ne postave u vrtiću.

“Ne postoji samo jedna tradicija. I nisu se mogli provesti svi običaji. Dječji vrtić nije prošireni dnevni boravak za roditelje, već obrazovna ustanova”, rekla je Linda Köster.

 

Komentari