VUČIĆ IZDAO NAREĐENJA ZBOG KOSOVA: Na terenu imamo tešku borbu za opstanak jednog naroda

Foto: Facebook

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se naciji nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Analizirali smo sve što se događa na Kosovu, kao i međunarodni aspekt, situaciju na terenu… Kao što smo najavljivali, prvo iz tog međunarodnog aspekta, u kojem imate bezbroj neistina i laži, a na samom terenu tešku borbu za opstanak jednog naroda na svojim ognjištima. Kosovska policija nema nikakvo pravo da bude na sjeveru”, rekao je Vučić.

“Riječ je o pokušaju završavanja sa srpskim problemom na Kosovu u kojem sudjeluju Kurti, prištinske vlasti i dobar dio međunarodne zajednice. Gospodin Pantić je najbolji primjer. Video nadzor je potvrdio da ništa nije uradio ispred svoje kuće, onda su rekli da je to uradio u Leposaviću, i to prije godinu dana. Čovjek je srčani bolesnik, koji je nedavno imao operaciju, a obitelj mu nisu obavijestili ni gdje je ni kako je”.Razmatrali smo što nam je činiti. Važno nam je da pozovemo i Albance i Srbe na očuvanje mira”, dodaje.

Amerikanci traže uklanjanje barikada.



“Odlično sam razumio tu poruku i očekivao sam je, iako sam razočaran. Imaju svoje čedo i čuvaju ga. Albansko dijete su napravili prije 20 i nešto godina i završili prije 14 godina. Kažu da su barikade problem. One ne ograničavaju kretanje nijednog Albanca. To je protest”.

 

“Imam pitanje za naše američke partnere: Koje sporazume poštuje Priština i koje poštuju Amerikanci. Mi smo stjerani uza zid. Za mene je ovo najteži dan otkako sam predsjednik Srbije ili predsjednik Vlade”.

“Naše je da pozivamo na mir i da nitko ni slučajno ne dira KFOR i Eulex, ali i da pozivamo na puštanje na slobodu nevinih ljudi”.

Komentari