Vučić raspustio Skupštinu i raspisao prijevremene izbore: ‘Živimo u vremenima koja su teška za cijeli svijet’

Foto: Facebook

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je parlamentarne izbore za 17. prosinca i raspustio Narodnu skupštinu.

Aleksandar Vučić potpisao je ukaz o raspuštanju Narodne skupštine, koji stupa na snagu danom objave u Narodnim novinama, prenosi RTS.

“Na temelju članka 109. stavak 1. i 5. Ustava Srbije, u skladu s člankom 21. stavak 1. Zakona o predsjedniku Republike, na obrazloženi prijedlog Vlade Republike Srbije od listopada 30. 2023. donosim ukaz o raspuštanju Narodne skupštine”, rekao je Vučić.



‘Teška vremena za cijeli svijet’
“Poštovani građani, želim vam sretne izbore, živimo u vremenima koja su teška za cijeli svijet, u vremenu globalnih izazova, ratova i sukoba, u vremenu u kojem je neophodno da svi budemo ujedinjeni u borbi za očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa Republike Srbije, u vremenu u kojem ćemo biti suočeni s brojnim pritiscima zbog odnosa prema Kosovu i Metohiji i drugih regionalnih i svjetskih pitanja”, rekao je Vučić u obraćanju nakon raspisivanja izbora.

Istakao je da je veoma važno da Srbija sačuva mir, stabilnost i unutarnju koheziju i pokaže demokratičnost.

“Rekao bih da je ova kampanja prilika da na civilizirani način prikažemo različite ideje, programe, politike koji se trebaju natjecati, ali koji nikada neće ugroziti naše vitalne državne, narodne i nacionalne interese”, istakao je Vučić.

‘Neka su nam sretni izbori’
Svim strankama u kampanji poželio je dobar rezultat u predstavljanju svojih ideja i ciljeva.

“Želim im da sve to čine na demokratski i civilizirani način, za građane Srbije je važno da najbolji programi i ideje pobjede. Uvjeren sam da učvršćujemo demokraciju i osiguravamo siguran put u budućnost našoj djeci. Živjela Srbija, neka su nam sretni izbori”, zaključio je Vučić.

Komentari