Vučić: Srbi neće biti iseljeni sa sjevera Kosova

Foto: Facebook

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio je europsku pravosudnu misiju na Kosovu (EULEX) da ne provodi odgovarajući monitoring u pogledu akcija Kosovske policije (KP) prema Srbima i ne pridonosi deeskalaciji napetosti na sjeveru, za što odgovornim vidi premijera Albina Kurtija.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da Zapad vodi ‘hibridni rat protiv Srbije’, napose protiv Srba sa sjevera Kosova koji se kriminaliziraju i bez optužnica sumnjiče za najteža djela. Pobrojao je niz incidenata – od uhićenja i ranjavanja prosvjednika u sukobu s KP i pripadnicima KFOR-a kad je ozlijeđeno 30 mirovnjaka i više od 50 demonstranata, do jučerašnjeg presretanja dvoje srpskih tinejdžera koje je kosovska policija zaustavila i pretukla dok su vozili quad.

– Sram vas bilo, lažovi jedni, ne pratite ništa. Jedino što hoćete pratiti je kako će Srbi biti protjerani sa sjevera Kosova, rekao je Aleksandar Vučić. On je monitoring EULEX-a nazvao “lažnim”, rekavši da im je cilj “samo da zaštite državnost Kosova”.

‘Srbi neće biti iseljeni sa sjevera Kosova’



U vezi nedavnog uhićenja trojice kosovskih policajaca, za koje Beograd tvrdi da su prešli na teritorij središnje Srbije, a Priština da su oteti s teritorija Kosova, Vučić je naveo kako je EULEX-u ponuđeno da sa svojim stručnjacima i svojom opremom u Beogradu poligrafski ispitaju pripadnike srpskih sigurnosnih snaga koji su ih uhitili.

– Ako pripadnici srpskih snaga sigurnosti ikada budu prelazili administrativnu liniju, više se neće vraćati, onako kako sam to rekao i zapovjedniku KFOR-a. Neka tvrde da je u pitanju blef, potpuno mi je svejedno, istaknuo je Vučić upozorivši “da Srbi neće biti iseljeni sa sjevera Kosova”.

‘Besmislen razgovor s Kurtijem’

Na pitanje hoće li se odazvati pozivu šefa eurodiplomacije Josepa Borrella na hitan “krizni sastanak” s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem idućeg tjedna u Bruxellesu, Vučić je ocijenio da je “besmislen svaki razgovor s čovjekom koji nikad nije želio razgovarati” i samo nastoji izazivati incidente i rat.

– Pravog razgovora neće biti sve dok uhićeni Srbi ne budu pušteni, dok se ne povuku “lažni gradonačelnici” četiri općine na sjeveru, izabrani na nelegitimnim izborima s 3,4 posto izlaznosti, te dok se sa sjevera ne povuku sve specijalne postrojbe kosovske policije, kazao je Vučić.

Uvjet: Povlačenje zabrane ulaska srpske robe na Kosovo

Tim uvjetima dodao je i obvezu da kosovska vlada povuče odluku o zabrani ulaska srpske robe na Kosovu, naglašavajući da se tom mjerom krše europski principi o slobodnom protoku i međunarodni trgovinski ugovor CEFTA.

Srbijanski predsjednik danas ni rječju nije spomenuo masovne građanske prosvjede, potaknute dvjema tragičnim masovnim pucnjavama s 18 ubijenih početkom svibnja.

Na prosvjedima “Srbija protiv nasilja”, jučer održanim sedmi put u posljednjih mjesec dana, deseci tisuća prosvjednika tražili su suzbijanje nasilja i govora mržnje u javnom prostoru, politici i provladinim medijima, a sve su glasniji i zahtjevi da se Vučić povuče s dužnosti šefa države.

Komentari