Vučić: Tražimo hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog situacije na Kosovu

Foto: Twitter

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u četvrtak da će tražiti razgovor sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a nakon toga i hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) zbog situacije na Kosovu.

“Imajući u vidu da su životi Srba na Kosovu, njihova sigurnost, ali i ljudsko dostojanstvo i opstanak neposredno ugroženi, zatražit ćemo hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, kazao je Vučić na tiskovnoj konferenciji u Beogradu.

Također dodao je kako će na sjednici zahtijevati da Vijeće sigurnosti na temelju svojih ovlasti poduzme hitne mjere kako bi zaštitilo živote i slobodu Srba na Kosovu.

“To konkretno znači da ćemo zahtijevati da Vijeće sigurnosti naloži KFOR-u da ispuni obveze koje im propisuju članak 9. i 15. Rezolucije 1244, kao i članak 3. i 4. Aneksa 2 te rezolucije”, objasnio je Vučić.



Prema njegovim riječima, Srbija se danas nalazi u najtežoj situaciji i to ne svojom krivicom i neozbiljnošću već svakodnevnim akcijama vlasti u Prištini i oni koji šute ili blagonaklono gledaju na te akcije.

Vučić je kazao kako se na sjeveru Kosova provodi “tiho etničko čišćenje”, gdje Srbi nemaju pravo živjeti osim ako se nisu zakleli režimu kosovskog premijera Albina Kurtija te dodao da je takvih na sreću veoma malo.

Vučić je rekao i da je Srbija uradila sve što je mogla kako bi došlo do deeskalacije situacije na Kosovu, ali da se na Kosovu provodi “akcija progona i etničkog čišćenja Srba koja je dobro organizirana i koju podržava dio međunarodne zajednice”.

Vučić je kazao da će sljedećeg tjedna nevjerovanje potpisati odluku o zabrani daljeg izvoza bilo kakvog oružja i streljiva iz Srbije jer je trenutačno ugrožen njezin vitalni nacionalni interes.

“Zato što je vitalni nacionalni interes Republike Srbije u ovom trenutku ugrožen do posljednjeg stupnja i sve što je neophodno treba biti pripremljeno u slučaju agresije na Srbiju”, istaknuo je Vučić.

Odgovarajući na novinarski upit sprema li se to Srbija za rat, Vučić je kazao da se Srbija ne sprema za ratove i da je učinila sve da deeskalira sukob.

“Ne sprema se za rat, ali je spremna sačuvati živote i zemlju, od svih onih koji bi potencijalno željeli ugroziti njen suverenitet i živote građana”, naglasio je Vučić.

Tijekom konferencije za novinstvo Vučić je rekao i da će razmotriti zahtjev Srpske liste, vodeće stranke Srba na sjeveru Kosova, da proglasi specijalne jedinice Policije Kosova terorističkom organizacijom.

“Donosit ćemo odluke na odgovoran način i u sljedećih 14 dana obavijest ćemo međunarodne partnere”, rekao je Vučić, ali je dodao kako neće žuriti s takvom odlukom.

Do krize na sjeveru Kosova, gdje živi oko 50.000 Srba koji čine lokalnu većinu, došlo je koncem svibnja nakon što su gradonačelnici, etnički Albanci, uz asistenciju policije po nalogu Prištine, preuzeli dužnost poslije lokalnih izbora koje su Srbi bojkotirali.

Komentari