Vučković: Afrička svinjska kuga u ekonomskom smislu jedna od najtežih bolesti u stočarstvu u Europi

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Tijekom posjeta međimurskoj Savskoj Vesi, ministrica poljoprivrede Marija Vučković osvrnula se na aktualnu situaciju vezanu za afričku svinju kugu. Istaknula je da je ta pošast, u ekonomskom smislu jedna od najtežih bolesti u stočarstvu u Europi. Otkrila je i da su do četvrtka zaražene svinje usmrćene na 441 gospodarstvu.

Sufinanciranje i olakšanje tegoba poljoprivrednika Vlada planira kroz dva programa. Prvi je vrijedan 7 i pol milijuna eura i u tijeku je zaprimanje zahtjeva, procjena drugog programa je 5 milijuna eura i poslan je na odobrenje europskoj komisiji.

– Najprije je najvažnije suzbiti bolest. Zatim se prve mjere odnose na one kojima su usmrćene svinje. Sljedeća mjera se odnosila na one koji će otpremiti svinje u klaonice, s obzirom na to da je taj lanac ograničen, mogućnosti prometovanja su ograničene , potrebna je i u tom djelu podrška. Na kraju trebat će se baviti sa svima onima koji žele ponovno pokrenut gospodarstvo, a onima koji ne žele, osigurati im sredstva za neku drugu djelatnost, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Novinari su upozorili da poljoprivrednici prijavljuju velike štete od divljači, pogotovo na kukuruzu, i tvrde da neće imati dovoljno hrane niti za prehranu vlastite stoke.



Ministrica je na to podsjetila da je već dulje vrijeme na snazi naredba o pojačanom odstrelu te istaknula dobru suradnju s Hrvatskim lovačkim savezom, piše HRT.

– Trenutno se rade izmjene Zakona o lovstvu pa ćemo ga unaprijediti. Ova je vlada osigurala financijska sredstva kao pomoć za nadoknadu šteta od divljači u prometu i to su značajna financijska sredstva. Od kraja 2018. godine, od kada se provodi ovaj program, do danas je uloženo otprilike 115 milijuna kuna, naglasila je Vučković.

Komentari