VULIN: Primanje Kosova u NATO bio bi izravna prijetnja Srbiji oružanim sukobom

Foto: Tanjug

Primanje Kosova u NATO bio bi “izravna prijetnja Srbiji oružanim sukobom, ocijenio je srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin. Ustvrdio je da bi time bila prekršena Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, ali i povelja Sjevernoatlantskog saveza.

– Hoćete od Kosova napraviti članicu NATO-a a da nije ispunjen ni jedan standard, a mapa puta za NATO kompliciranija je nego za Europsku uniju, rekao je Aleksandar Vulin gostujući u programu provladine komercijalne TV Pink.

– Ako sve to preskočite, vi ih (Kosovo) samo pripremate da im date mogućnost da napadnu Srbe, da provociraju državu Srbiju do granice da ona ne može a da ne odgovori, poručio je Vulin.

Tada bi, kako je ocijenio, rekli da po članku 5. Povelje NATO-a, članica Saveza mora biti zaštićena, što bi otvorilo mogućnost da se bombardira Srbija.



Vulin je rekao kako je to jedini razlog zbog kojeg se Kosovo ne smije primiti u NATO.

Kosovski parlament prošlog je tjedna, potaknut invazijom Rusije na Ukrajinu, donio rezoluciju kojom poziva vladu da pokrene pregovore o članstvu u NATO-u.

Kosovo je pod nadzorom međunarodnih snaga (KFOR) od 1999. nakon završetka ratnih sukoba između etničkih Albanaca i srbijanskih snaga, te povlačenja srpske vojske i policije. Službeni Beograd inzistira na poštovanju Rezolucije 1244 VS UN-a koja Srbiji priznaje teritorijalni integritet na Kosovu.

Komentari